Κυριακή, 5 Ιουνίου 2016

Βέρτζαμι

Βέρτζαμι
Το βερτζαμί είναι μια σπάνια ερυθρή ποικιλία αμπέλου της δυτικής Ελλάδας, με εντυπωσιακή ένταση αρωμάτων και γεύσεων και πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα. Από άποψη καλλιεργούμενων εκτάσεων το βερτζαμί είναι σχεδόν ασήμαντο. Το δυναμικό όμως της ποιότητάς του το καθιστά ανερχόμενο αστέρι και συνεπώς περιζήτητη ποικιλία. Δίνει ερυθρά ξηρά κρασιά, τα περισσότερα από τα οποία ωριμάζουν σε βαρέλι. Το βερτζαμί είναι μια ευλογημένη ποικιλία, με εξαιρετικά βαθύ χρώμα, που μπορεί να οδηγήσει σχεδόν σε μαύρα κρασιά, μετά από λίγες μόλις ημέρες εκχύλισης. Η εκρηκτική μύτη των κρασιών του έχει πολύ ξεχωριστό προφίλ: νότες ευκαλύπτου και κέδρου, οι οποίες τονίζονται από μαύρα φρούτα και στις περισσότερες περιπτώσεις, αποχρώσεις δρυός. Στο στόμα κυριαρχούν άφθονες λεπτόκοκκες ταννίνες και υψηλή οξύτητα, αλλά παραδόξως, η αλκοόλη και το σώμα είναι μόνο μέτρια.