Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Φαράγγι της Μέλισσας: Το διαμάντι της Λευκάδας

Παλιά γεφύρια και νερόμυλοι, σπηλιές και πηγές με κρυστάλλινα νερά, βράχια λεία και σμιλευμένα στην κοίτη του χειμάρρου, όλη σχεδόν η χλωρίδα και πανίδα αυτού του νησιού, συνθέτουν το φαράγγι της Μέλισσας. Είναι το διαμάντι του νησιού μας.

DSCN2431
DSCN2440

Ο περίπατος στο φαράγγι της μέλισσας είναι από εκείνες τις εμπειρίες που σε γεμίζουν δέος και απόλαυση, τόσο, που δυσκολεύεσαι να βρεις τις κατάλληλες λέξεις να περιγράψεις την εμπειρία σου. Όλες οι λέξεις μοιάζουν φτωχές.

Δεν είναι μόνο το μεγαλείο της φύσης που προσκυνάς, αλλά μπροστά σου ξετυλίγονται ολοζώντανα κομμάτια της ιστορίας αυτού του νησιού. Στην «Ιστορία της νήσου Λευκάδας» Π. Ροντογιάννη τόμος Α και στη σελίδα 362, αναφέρεται η ύπαρξη οικισμού στη θέση Τούβλο μέσα στο Φαράγγι της Μέλισσας και κοντά στους νερόμυλους.
Ο ορμητικός χείμαρρος που σε όλη τη διαδρομή έχεις είτε στα δεξιά σου είτε στα αριστερά σου, αυτή την εποχή έχει ελάχιστο νερό, αρκετό όμως ώστε ο ήχος από το κελάρυσμα του, να ηχεί σαν γλυκιά μουσική στα αυτιά σου. Από αυτόν το χείμαρρο τροφοδοτούνταν με νερό οι νερόμυλοι της εποχής που σώζονται μέχρι σήμερα. Τους συναντάς τον έναν μετά τον άλλον, δείγματα ζωης, ενέργειας και ανθρώπινου μόχθου.
Η επίσκεψη στο φαράγγι της Μέλισσας είναι προσιτή ακόμα και στο μέσο περιπατητή και περιλαμβάνει τρεις διαδρομές.
DSCN2329
DSCN2353
Λίγο πριν περάσεις την ξύλινη αψίδα που σε οδηγεί στην «Πηγή Σπηλιάς» συναντάς το πρώτο πετρόχτιστο γεφύρι. Από εκεί και μετά το τοπίο αλλάζει, η φύση απλώνεται μπροστά σου σε όλο το μεγαλείο της. Τεράστια πλατάνια σε υποδέχονται για την πρώτη στάση δίπλα στην ξακουστή βρύση με τα κρυστάλλινα νερά. Είναι φωλιασμένη κάτω από έναν τεράστιο βράχο και βρίσκεται στη σκιά αιωνόβιων δέντρων.
Το κελάρυσμα του νερού, το κελαΐδισμα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων στα δέντρα, είναι οι ήχοι που θα σε συντροφέψουν από δω και πέρα.
Στις επόμενες δυο διαδρομές «Απεταστή» και «Κακό Λαγκάδι» τα μονοπάτια είναι πλακόστρωτα και περιφραγμένα με όμορφη ξύλινη περίφραξη. Υπάρχουν τόσο στον τερματισμό, όσο και καθ’ οδόν παγκάκια για ξεκούραση και χαλάρωση.
DSCN2367
DSCN2381
Ο περίπατος στην «Απεταστή» περιλαμβάνει μια διαδρομή δίπλα στο ρέμα. Είναι μια μυσταγωγία, αφού τα δέντρα είναι τόσο ψηλά και τόσο σφιχτά αγκαλιασμένα μεταξύ τους, που κρύβουν τον ουρανό! Το τοπίο σκοτεινιάζει, σχεδόν ξεχνάς που βρίσκεσαι. Την απόλυτη ησυχία διακόπτει κάθε τόσο μόνο το κράξιμο κάποιων πουλιών.
DSCN2423
DSCN2434
Η διαδρομή στο «Κακό λαγκάδι» είναι εξίσου μαγευτική. Οι νερόμυλοι και τα ξύλινα γεφυράκια διαδέχονται το ένα το άλλο στην αρχή, για να καταλήξεις κατεβαίνοντας τόσο χαμηλά, που σχεδόν έχεις την αίσθηση ότι βρέθηκες κοντά στην πόλη. Το ποτάμι αυτή την εποχή δεν έχει καθόλου νερό, έτσι μπορείς να θαυμάσεις τους βράχους, τόσο στην κοίτη του ποταμού όσο και στις όχθες, να έχουν πάρει μοναδικά και ξεχωριστά σχήματα, αποτέλεσμα της πορείας του νερού εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η βλάστηση είναι εξίσου πυκνή και οργιώδης, όπως σε όλη την περιοχή.
Το Φαράγγι της Μέλισσας πρέπει να δέχεται πολλούς επισκέπτες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σήμερα το γνώρισα στην απόλυτη μοναξιά του κι είχα την αίσθηση ότι το τοπίο είναι ανέγγιχτο και πρώτη εγώ έγινα κοινωνός σε κάτι τόσο σημαντικό που με ξεπερνούσε…
Βιολέττα Σάντα
(Ευχαριστώ την Βιολέττα Σάντα για το υπέροχο άρθρο που έγραψε στην ιστοσελίδα http://www.kolivas.de )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου