Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ και ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟΥ



 eptanhsiakh anagennisi 2 Aπρίλη 2013

Στην ανακοίνωση μας για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων το Σάββατο 30 Μαρτίου και την συζήτηση για τον χωροταξικό σχεδιασμό αναφερθήκαμε αναλυτικά όχι μόνο για τη θέση μας, αλλά και στα πρωτοφανή γεγονότα που έγιναν προκειμένου να ψηφιστεί η εισήγηση του Περιφερειάρχη σώνει και καλά και να γίνει δεκτή η σχετική μελέτη με 10 δικές του παρατηρήσεις.
Η συνεδρίαση διακόπηκε μία ώρα (!), σε πλήρη περιφρόνηση του θεσμού, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Σπύρου, ακολουθώντας τη γραμμή της Συγγρού, προσπάθησε να επιβάλλει στους συμβούλους της πλειοψηφίας την άρον-άρον υιοθέτηση του χωροταξικού που ευνοεί μεγάλα συμφέροντα.

Τελικά  πολλοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, προς τιμήν τους δεν υπέκυψαν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς του κ. Σπύρου και τον ανάγκασαν να επανέλθει στη συνεδρίαση με άλλη πρόταση.
Παρ’όλα αυτά ο κ. Σπύρου προσπάθησε και πάλι να διαμορφώσει ένα κείμενο που ουσιαστικά θα έκανε δεκτή την χωροταξική μελέτη !
Τελικά και με δικές μας παρεμβάσεις, αλλά και συμβούλων της πλειοψηφίας, ψηφίστηκε η απόρριψη της εισήγησης και καταλήξαμε σε κατά πλειοψηφία απόφαση (21 μέλη στα 24 παρόντα) και αφού και πάλι έγινε προσπάθεια εκ των υστέρων …. διαμόρφωσης του τελικού κειμένου της απόφασης που έλαβε το σώμα και απετράπη την τελευταία στιγμή.
Επαναλαμβάνουμε και σε αυτή την ανακοίνωσή μας την απόφαση που ψηφίστηκε:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του στις 30/3/2013 αποφασίζει:
1) Διαφωνούμε με την τακτική των γνωμοδοτήσεων και απαιτούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει αποφασιστικό ρόλο για θέματα που αφορούν την Περιφέρειά μας και τις ανάγκες των πολιτών.
2) Θεωρούμε αναγκαία και επιτακτική την αναθεώρηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΠΙΝ.
3) Διαφωνούμε με το Α1 στάδιο - παραδοτέο της μελέτης γιατί εμπεριέχει σφάλματα και παραλείψεις και δεν συμπεριέλαβε, παρά την αναβολή του Περιφερειακού Συμβουλίου για ένα μήνα, υποδείξεις που κατατέθηκαν εγγράφως στο διάστημα αυτό.
4) Ζητούμε από το ΥΠΕΚΑ να επαναδιατυπωθεί η μελέτη και να συμπεριληφθούν σε αυτήν όλες οι παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί στο ΠΣ ή πρόκειται να κατατεθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Και ενώ αυτή η απόφαση ήταν μια νίκη των περιφερειακών συμβούλων να μπορούν να ψηφίζουν ελεύθερα και κατά συνείδηση, όπως άλλωστε ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος, ο κ. Σπύρου προφανώς μην μπορώντας να καταπιεί τη νέα ήττα του προέβη με χθεσινές του δηλώσεις σε ένα πρωτοφανές θεσμικό ατόπημα.
Να αλλοιωθεί η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου!

Επί λέξει η δήλωση του κ. Σπύρου είναι η εξής (το κείμενο που ακολουθεί είναι απομαγνητοφωνημένη η σχετική δήλωση):

«Θεωρήσαμε (το περιφερειακό συμβούλιο) ότι η μελέτη ήταν ανεπαρκής που δεν είχε λάβει όλα τα δεδομένα και θέλουμε να επανασυνταχθεί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προτάσεις που ήλθαν στο περιφερειακό συμβούλιο και όσες στη συνέχεια σε αυτό το διάστημα η ομάδα έργου θα διαμορφώσει ώστε σε μία εβδομάδα να τις υποβάλλουμε στο Υπουργείο και να συμπεριληφθούν στην Α1 φάση, όπως χαρακτηρίζεται αυτή, του νέου τροποποιημένου σχεδίου χωροταξικού σχεδιασμού.
Εκεί υπήρξε νομίζω συμφωνία και πλειοψηφία από όλους.
Ψηφίστηκε το σχέδιο και ήταν μια καλή συγκυρία γιατί θα μπορούσε ή να μην ψηφιστεί ή να απορριφθεί ή να αναβληθεί απ’αόριστον, κάτι που θα έβλαπτε τη συμμετοχή μας στη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου».

Το λόγο έχει πρώτα απ’όλους ο Πρόεδρος του σώματος κ. Μηλιώτης, όχι μόνο για να γραφτεί σωστά η απόφαση, αλλά κυρίως για να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπρέπεια του θεσμού.
Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων  είναι αυτή που σήμερα και προχθές δημοσιεύσαμε και όχι αυτή που χθες ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σπύρου !

Το περιφερειακό συμβούλιο κ. Σπύρου ΔΕΝ  ΨΗΦΙΣΕ, όπως λέτε, το σχέδιο.
Αντίθετα μάλιστα, ΤΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ !

Το Περιφερειακό Συμβούλιο κ. Σπύρου δεν αποφάσισε ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ, όπως λέτε, το σχέδιο του χωροταξικού σχεδιασμού και ποτέ δεν σας εξουσιοδότησε να υποβάλλεται στο Υπουργείο ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, τις διάφορες προτάσεις ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΟ  ΝΕΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ.  
Αντίθετα μάλιστα, το περιφερειακό συμβούλιο ζητάει από το Υπουργείο ΝΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ, δηλαδή να αποσύρει τη μελέτη που έστειλε για έγκριση και να συντάξει μια νέα στην οποία και «θα συμπεριληφθούν όλες οι προτάσεις»!

Με απλά λόγια το περιφερειακό συμβούλιο ΑΠΕΡΡΙΨΕ την πανάθλια χωροταξική μελέτη του ΥΠΕΚΑ, που με νύχια και δόντια και κατά παράβαση κάθε νόμου προσπαθεί να στηρίξει ο κ. Σπύρου !

Προειδοποιούμε ότι το θεσμικό πραξικόπημα που επιχειρεί ο κ. Σπύρου ΔΕΝ  ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ !!!
Καλούμε:
Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μηλιώτη να μην διανοηθεί να πλαστογραφήσει την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ι.Ν. και να σταλεί άμεσα, σήμερα, στο ΥΠΕΚΑ η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου.  
Τον Περιφερειάρχη κ. Σπύρου ούτε καν να σκεφτεί πως θα αλλοιώσει την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, που βάζει φραγμό στην επιβουλές των μεγάλων συμφερόντων για τα νησιά μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου