Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ - ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

eptanhsiakh anagennisi
Ενημέρωση από την παράταξη της αντιπολίτευσης.
ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 6-2-13 ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ
«Mε λογισμό και τ΄όνειρο»
Διονύσιος Σολωμός
Η πρόταση της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ για συμπόρευση του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αναδεικνύεται σε μοναδική λύση.
• Να συζητηθεί στο Π.Σ. του Σαββάτου ως πρώτο θέμα
• Η παραίτηση όλων των αιρετών η έσχατη λύση
6 Φλεβάρη 2013
Δυο χρόνια τώρα δεν έχουμε σταματήσει να καταγγέλλουμε το κράτος των Αθηνών και τις εγκληματικές ενέργειες του για τη διάλυση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και την απαξίωση των νησιών μας.

Πιστεύαμε και πιστεύουμε πως η Περιφέρεια Επτανήσου Πολιτείας (εμείς έτσι θα συνεχίσουμε να την αποκαλούμε) πρέπει να υπάρχει, γιατί είναι όρος επιβίωσης του νεοελληνικού κράτους! Άλλωστε εδώ το 1800 ιδρύθηκε το ΙΟΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.
Το αθηνοκεντρικό κράτος όμως έχει αντίθετη άποψη!
Τελευταίο πλήγμα η διάλυση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και η αποδυνάμωση του Ιόνιου Πανεπιστήμιου που νομοτελειακά και αυτό οδηγείται στην εξαφάνισή του από τον Πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας (έστω και αν το καθηγητικό κατεστημένο προσπαθεί να το κρύψει και ...πανηγυρίζει ! ! !).

Η αδράνεια και ο εφησυχασμός που καλλιεργήθηκε το τελευταίο διάστημα για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από τις κοινοβουλευτικές, τις αυτοδιοικητικές και τις διοικητικές αρχές, με προεξάρχοντα τον Περιφερειάρχη κ. Σπύρου, είχαν ως αποτέλεσμα τον Κυβερνητικό αιφνιδιασμό για διάλυση του ΤΕΙ.
Και αντί οι τραγικές εξελίξεις να αφυπνίσουν την πολιτική, τοπική και πανεπιστημιακή (ΤΕΙ και Ιόνιου) ηγεσία των νησιών μας, αποδεικνύεται ότι η υποτέλεια στην κεντρική και αθηναϊκή εξουσία αποτελεί στοιχείο της πολιτικής τους κουλτούρας, μετά και τη σημερινή τους συνάντηση με τον Υπουργό Παιδεία.

Φαίνεται ότι η ξαφνική απομάκρυνση των 4.500 φοιτητών (ίσως και παραπάνω) από Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο και το κοινωνικοοικονομικό σοκ που θα προκληθεί στις τοπικές κοινωνίες δεν τους έχει θορυβήσει.

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι επιτέλους άρχισαν να ακούγονται φωνές (η σκοπιμότητά τους προς το παρόν έρχεται σε δεύτερη μοίρα.....) για επίλυση του υπαρξιακού προβλήματος του Ιονίου Πανεπιστήμιου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με Επτανησιακή οπτική.

Σήμερα δεν είμαστε μόνοι μας!
Σήμερα η άποψη που δυό χρόνια καταθέταμε, προβάλαμε και διεκδικούσαμε ως ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ στις αλλεπάλληλες συζητήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και με τον δημόσιο λόγο μας, ότι το μέλλον του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων βρίσκεται στην κοινή τους πορεία, γίνεται η κυρίαρχη για την επίλυση του προβλήματος στον πολιτικό και επιστημονικό κόσμο.

Η ισχυρή αποκέντρωση της χώρας με επίγνωση του ιστορικού, πολιτικού και κοιωνικού ρόλου της ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ είναι μονόδρομος για μία άλλη, αναπτυξιακή πορεία του χρεωκοπημένου αθηναικού κράτους.

Η ενίσχυση του νέου Ιόνιου Πανεπιστήμιου και με τις βαριές Σχολές: ΝΟΜΙΚΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ, ΦΙΛΙΛΟΓΙΑ, ΦΥΣΙΚΗ που είχε μέχρι το 1865, είναι κοινωνική νομοτέλεια και ιστορική αναγκαιότητα.
Σήμερα ο κ. Αρβανιτόπουλος και η μνημονιακή συγκυβέρνηση
καλούνται να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα:
Θέλουν την Περιφέρεια της Επτανήσου Πολιτείας (έστω και ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων) ή όχι;
Αν την θέλουν ας δημιουργήσουν (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !) ένα Επτανησιακό Ανώτατο Εκπαιδευτικό ίδρυμα με σχολές στην Κέρκυρα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, το Ληξούρι και την Ζάκυνθο!
Τα τεχνικά ζητήματα (αν θα είναι ομόσπονδο σχήμα ή κάτι άλλο) είναι επιστημονικές λεπτομέρειες που έπονται της πολιτικής απόφασης.
Η επιστημονική αναβάθμιση και η εξέλιξη των δύο ιδρυμάτων μόνο με την ένωση των επιστημονικών και πολιτικών δυνάμεων όλων των νησιών μπορεί να επιτευχθεί.
Όλοι μαζί μπορούμε!
Μπορούμε ξεκινώντας από το Πανεπιστήμιο της Επτανήσου να δημιουργήσουμε στα σημερινά δεδομένα τον σύγχρονο Επτανησιακό Πολιτισμό και να σφυρηλατήσουμε το ζητούμενο της περιφερειακής συνοχής !

Το ερχόμενο Σάββατο στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων θεωρούμε δεδομένο ότι ο κ. Σπύρου θα αποκαταστήσει το τεράστιο λάθος του να μην βάλει στην ημερήσια διάταξη την επομένη της ανακοίνωσης του «σχεδίου Αθηνά ή Αθήνα» το θέμα του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Το θέμα πρέπει να συζητηθεί στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης της Περιφέρειας μας με την ένταξη του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σε κοινό Πανεπιστημιακό ίδρυμα με το όνομα του εθνικού μας ποιητή Ζακυνθινού και Επτανήσιου Διονύσιου Σολωμού, σε ένα τεράστιο συμβολισμό, για τα Επτάνησα και την Ελλάδα, αφού άλλωστε ο Διονύσιος Σολωμός με πλήρη γνώση του των καταστάσεων επέλεξε να ζήσει το δεύτερο μισό, και πιο παραγωγικό της ζωής του στη Κέρκυρα, και όχι στην Αθήνα !

Ταυτόχρονα πρέπει να στείλουμε το σαφές μήνυμα πως αν η κυβέρνηση επιμείνει στις καταστροφικές της προτάσεις για διάλυση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και αποδυνάμωση του Ιόνιου Πανεπιστημίου, έχει ως στόχο την διάλυση της Περιφέρειας της Επτανήσου Πολιτείας (Ιονίων Νήσων) γιαυτό και μία θα είναι η απάντησή μας:
Τέλος τα ανώδυνα ψηφίσματα, οι ευγενικές ανακοινώσεις και οι ατέρμονες συζητήσεις στα συμβούλια!
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ των βουλευτών, του περιφερειάρχη, των δημάρχων, των περιφερειαρχών και των δημοτικών συμβούλων της ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου