Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Οι 40 παρεμβάσεις του Μνημονίου έως τον Ιούνιο

Το πιο δύσκολο μονοπάτι διανύει έως τον Ιούνιο το Μνημόνιο καθώς έπονται οι πιο δύσκολες αλλά και μεγάλες αλλαγές: ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, νέο πακέτο μέτρων 11,7 δισ. ευρώ, αλλαγή του φορολογικού νόμου, άνοιγμα των «κραταιών» επαγγελμάτων, υποχρεώσεις διαφάνειας και δημοσιοποίησης εκθέσεων και πεπραγμένων πρωτόγνωρες για την ελληνική διοίκηση.
Τα πάνω από 40 μέτρα προβλέπονται ρητά από το Μνημόνιο και ο έλεγχος θα ξεκινήσει από την Τρόικα στις 15 Μαΐου.
Για κάποια ο χρόνος λήγει πριν από τις εκλογές, για άλλα το περιθώριο είναι  στις 30 Ιουνίου.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

OI EΓΚΥΚΛΙΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ-ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΆ ΤΑΜΕΙΑ(TOΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ)

1. ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΗΤΕΡΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ: Εγκυκλιο με διευκρινίσεις για τη συνταξιοδότηση των μητέρων με ανήλικα τέκνα, που είναι ασφαλισμένες πριν την 1-1-1983 στα ασφαλιστικά ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, έδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Συμφωνα με την εγκύκλιο: 


α) όσες μητέρες ανηλίκων είχαν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης μέχρι 31.12.1992, θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με αυτές τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 42ο έτους της ηλικίας τους. 

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Νίκος Κοτζιάς: «Με γεια το κούρεμα - Καλώς το δούλεμα»

Τα νέα δάνεια ελήφθησαν για να ενισχυθούν οι τράπεζες, οι μεγαλοδανειστές και μεγαλοομολογιούχοι. Χαμένοι είναι εκείνοι που «κουρεύονται» χωρίς να λαμβάνουν στήριξη, κυρίως οι συνταξιούχοι και τα ταμεία τους. 
ο πρόσφατο «κούρεμα» γέννησε πολλά «παράδοξα»:
Ένα πρώτο «παράδοξο» είναι το γεγονός ότι, ενώ θα υπάρξει «κούρεμα» μεγαλύτερο των 95 δις του χρέους, ταυτόχρονα το συνολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί. Ο λόγος είναι ότι δεν έγινε μόνο «κούρεμα», αλλά υπήρξε και νέα δανειο δότηση. Δεν έχει κανείς παρά να μελετήσει με προσοχή το «κούρεμα» και τα νέα δάνεια, για να κατανοήσει ποια είναι η λύση του αρχικού «παράδοξου». «Κούρεμα» έχουν υποστεί οι τράπεζες, τα