Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ : Γιατί πήγατε στην Γερμανία κ. Περιφερειάρχη??

Επερώτηση
Των Περιφερειακών Συμβούλων της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
Για τη συνεδρίαση Δεκεμβρίου 2012 του Π.Σ.Ι.Ν.
Προς: Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδωνα Σπύρου

Κοινοποίηση: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Άνθη

 Κύριε Περιφερειάρχη

Από τον περασμένο Ιούλιο έχετε ξεκινήσει σειρά επαφών σε Κέρκυρα και Γερμανία με τον επιτετραμμένο της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Μέρκελ για θέματα με την Ελλάδα Υφυπουργό κ. Φούχτελ και Γερμανούς αξιωματούχους.

Όλο αυτό το διάστημα έχετε ενημερώσει μία ή δύο φορές το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, δίχως να ληφθεί καμία απόφαση.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2012, με τη δεύτερη επίσκεψη του Φούχτελ με Γερμανική αντιπροσωπία αυτή τη φορά, έγινε στην Κέρκυρα σύσκεψη και στο δελτίο τύπου ενημερώνατε :

« Εντός τεσσάρων εβδομάδων θα αποσταλεί στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το Σχέδιο Πρωτοκόλλου Συνεργασίας (Βίβλος Συνεργασίας) μεταξύ της Π.Ι.Ν. και της Περιφέρειας Vorpommern-Rügen Lothar Grossklaus της Γερμανίας, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό Πρωτόκολλο, να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στη συνέχεια να τεθεί προς έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών και να ακολουθήσει η υπογραφή του».

Και ενώ έκτοτε έχουν περάσει 14 εβδομάδες και όχι οι 4 που ανακοινώσατε ότι θα έλθει το πρωτόκολλο συνεργασίας με την Γερμανική περιφέρεια, συνεχίζετε, και μάλιστα με άκρα μυστικότητα, τις συναντήσεις με τους Γερμανούς σε Κέρκυρα και Γερμανία και προβαίνετε σε εκ των υστέρων ανακοινώσεις.

Το αποκορύφωμα ήταν το τετραήμερο ταξίδι σας στη Γερμανία που κρατήσατε μυστικό και συναντήσατε μάλιστα και τη Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Μέρκελ, αν και όπως αναφέρετε στο σχετικό δελτίο τύπου που βγάλατε και πάλι εκ των υστέρων «Η επίσκεψη του Περιφερειάρχη στη Γερμανία έγινε μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Vorpommern – Rugen, Ralf Dresche στο πλαίσιο ανταλλαγών τεχνογνωσίας».

Πριν λίγες ημέρες όμως συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο και δεν είχατε την ευαισθησία ούτε καν να ενημερώσετε το σώμα.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήσατε με την Μέρκελ, σύμφωνα πάντα, με τη δική σας ανακοίνωση ήταν:

«α) «Της ζήτησα επίσης τη παρέμβαση της για το Φ.Π.Α. που στη Γερμανία, στην Περιφέρεια του Ρούγκεν, που είναι τουριστική περιφέρεια, είναι 19% και σε μας 23%».

β) «Συζητήσαμε επίσης και για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, επισκεφθήκαμε μάλιστα και αντίστοιχες μονάδες και την ανάγκη να λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα και να απαλειφθούν οι εικόνες με διάσπαρτα τα σκουπίδια».

γ) «Συζητήσαμε επί μακρόν και για το θέμα των απολύσεων των εργαζομένων, κάτι που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία των αυτοδιοικήσεων και στη χώρα αλλά κυρίως στην κοινωνία».


Αν καταλάβαμε καλά ζητήσατε την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης από την ηγέτιδα μιας ξένης χώρας ! Αν αυτό δεν αποτελεί στάση υποτέλειας, τότε σίγουρα είναι ο ορισμός της ξενοδουλίας!

«Ξεχάσατε» όμως να της πείτε της Γερμανίδας Καγκελαρίου, όταν της ζητούσατε να παρέμβει προφανώς στην Ελληνική Κυβέρνηση, τι έχετε πράξει προς την αρμόδια Ελληνική Κυβέρνηση για τον μειωμένο ΦΠΑ στα Επτάνησα όπως και στο Αιγαίο, όπως ξεχάσατε να τις πείτε και για τις βάρβαρες απολύσεις των εργαζομένων !

Όπως επίσης ακούγεται περίεργο ότι συζητήσατε με την Γερμανίδα Καγκελλάριο για αρμοδιότητα που δεν ανήκουν στις Περιφέρειες και αναφερόμαστε στη διαχείριση των απορριμμάτων που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων!

Με βάση όλα τα παραπάνω, σας ρωτάμε:

Γιατί παρόλο που έχουν παρέλθει προ πολλού οι τέσσαρες εβδομάδες που είχατε δεσμευτεί ότι θα έλθει για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων το πρωτόκολλο συνεργασίας με την Γερμανική Περιφέρεια του Ρούνγκεν δεν έχετε ενημερώσει για τους λόγους της καθυστέρησης και αντίθετα προχωρείτε σε μυστικές συναντήσεις, συζητήσεις και ενδεχόμενα δεσμεύσεις;

Γιατί δεν ενημερώσατε για το ταξίδι και τις συναντήσεις σας στην Γερμανία και πολύ περισσότερο για τη συνάντησή σας με την Μέρκελ το περιφερειακό συμβούλιο που συνεδρίασε λίγες ημέρες πριν;

Γιατί κρατήσατε μυστικό το ταξίδι και τη συνάντηση με τη Μέρκελ από τα ΜΜΕ και τους πολίτες και μόνο εκ των υστέρων βγάλατε δελτίο τύπου;

Για το ταξίδι και τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ζητήσατε και πήρατε άδεια από την Κυβέρνηση; Αν ναι σας δόθηκαν και ποιές «οδηγίες»;

Γνωρίζατε εκ των προτέρων ότι θα συναντήσατε τη Μέρκελ κατά τη διάρκεια προεκλογικής εμφάνισης της στην εκλογική της Περιφέρεια, οπότε και η παρουσία σας εκεί θα είχε καθαρά πολιτικό χαρακτήρα στήριξής της;

Για ποιο λόγο σε ένα τόσο σημαντικό ταξίδι για πρώτη φορά δεν συνοδευτήκατε από κάποιο αιρετό (ή έστω μη αιρετό) συνεργάτη σας, αλλά προτιμήσατε να σας συνοδεύσει ο Πρόξενος της Γερμανίας στην Κέρκυρα Κων/νος Γισδάκης ; Τα έξοδα του ταξιδιού εσάς και του Προξένου από τι πηγή καλύφτηκαν;

Με τη κ.Μέρκελ εκτός από το να ζητήσετε την παρέμβασή της σε θέματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την Ελληνική αυτοδιοίκηση και την Ελληνική Κυβέρνηση, συζητήσατε άλλα θέματα όπως π.χ. επενδύσεις στα Ιόνια Νησιά Γερμανών εταιρειών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα στα αιολικά πάρκα και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων;

Γιατί προτιμήσατε να ζητήσετε την παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου στα εσωτερικά της Ελλάδας όπου εσείς αδρανήσατε, ενώ έπρεπε να ζητήσετε τη στήριξη της Μέρκελ μόνον σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η δική της επιρροή είναι καθοριστική, όπως για το ύψος των πιστώσεων που θα διατεθούν για το επόμενο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 (η μείωση είναι τεράστια σε σημείο να σταματήσουν τα δημόσια έργα) και τους κανονισμούς λειτουργίας του (που εισάγουν μεγαλύτερη γραφειοκρατία και συρρίκνωση έργων υποδομής);

Κέρκυρα 17-12-2012

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι


Γιώργος Καλούδης,

Επικεφαλής της Παράταξης,

Δημήτρης Πουλιέζος

Γεράσιμος Φόρτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου