Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ο μύλος του Ρίτσου- Από τα «Τοπωνύμια» του Φίλιππου Λάζαρη

    
 Όταν θα πάρεις το δρόμο της Ακόνης, που βγαίνει στη Νικιάνα, εκεί που είναι το γεφύρι του επαρχιακού δρόμου προς Βασιλική, κοντά στο σπίτι του Κακανού και 200 μέτρα μετά την βρύση της Ακόνης περίπου, δεξιά προς το λαγκάδι είναι ο μύλος του Ρίτσου ή, πιο σωστά, ο νερόμυλος, γιατί νερόμυλος είναι.
     Άγρια είναι η ερημιά της Ακόνης, που σαν θα πάρει να βραδιάσει γίνεται αβάσταχτη. Παράξενα άγρια.
     Έτσι άγριος, παράξενος, σκληρός, μονόχνωτος, ήτανε κι ο μυλωνάς του, που είχε πάρει κάτι απ’ την αγριάδα, την μοναξιά και την σκληρότητα της Ακόνης.
     Αντίθετα αυτός από τους άλλους μυλωνάδες, σπάνια μιλούσε κι η κουβέντα του ήτανε… μπελιάς· κι ακόμα πιο σπάνια γελούσε-για να μην πούμε πως ποτέ του δεν γέλασε αφού κανένας δεν θυμάται να τον είδε έστω και μια φορά να ψωμογελάσει.
   Στο μύλο ζούσε μοναχός του, κι όταν καμιά φορά ανέβαινε στο χωριό μας, στο σπίτι του, για τη φαμελιά του, ξανά το δειλινό μόνος, αμίλητος, σκεπτικός, έπαιρνε το δρόμο της Ακόνης.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Χαράξτε κερδοφόρα πορεία στους δρόμους του κρασιού

Τα μυστικά για τη δημιουργία ενός σύγχρονου οινοποιείου αποκαλύπτουν τα αδέλφια ΣπανόΥ, που δραστηριοποιούνται στο Διακοπτό - Μάλιστα, η επένδυση επιδοτείται με ποσοστό που φτάνει το 65%

Πλήθος διεθνών βραβείων έχουν αποσπάσει τα κρασιά Τετράμυθος, ενώ το 70% της παραγωγής εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ιαπωνία
Πλήθος διεθνών βραβείων έχουν αποσπάσει τα κρασιά Τετράμυθος, ενώ το 70% της παραγωγής εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ιαπωνία
Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου. Εκτός όμως από την ευφορία το κρασί μπορεί να αποφέρει και ένα καλό ετήσιο εισόδημα στον οινοπαραγωγό.
Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί το οινοποιείο «Τετράμυθος», που βρίσκεται στην περιοχή της Αιγιαλείας (Ανω Διακοπτό). Το δημιούργησαν τα αδέλφια Αρίστος και Στάθης Σπανός, οι οποίοι

Κληρώνει για τις απεντάξεις έργων από τα περιφερειακά προγράμματα


Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη του επιτρόπου Γιοχάνες Χάαν στην Αθήνα, θα ανακοινωθούν οι απεντάξεις έργων, κυρίως των περιφερειακών προγραμμάτων, τα οποία image


Eκδήλωση-αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Τώνη Λυκουρέση



Με μια εκδήλωση-αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Τώνη Λυκουρέση συνεχίζεται ο κύκλος των πολιτιστικών δράσεων που διοργανώνει το 4ο δημοτικό σχολείο Λευκάδας, υπό τον Συλλόγο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.
Πρόκειται για την προβολή της τελευταίας του ταινίας Σκλάβοι στα Δεσμά τους που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και που το 2008 απέσπασε 10 κρατικά βραβεία ποιότητας στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση τιμά με την παρουσία του ο σκηνοθέτης, ο οποίος θα προλογίσει την ταινία, ενώ παράλληλα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του σε έναν ανοιχτό διάλογο όπου η κοινή ιστορική μνήμη των Επτανήσων θα λειτουργήσει

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Απεργούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», η οποία καλύπτεται συνδικαλιστικά από την ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 10:00 το πρωί στην Πλατεία Συντάγματος. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών. Λόγω της συγκέντρωσης είναι κλειστή η οδός Δραγατσανίου.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ διεκδικεί μαζί με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»:

1. Την προώθηση άμεσα νομοθετικής ρύθμισης για την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας και την μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου Χρόνου, καθώς παρέχουν έργο μόνιμο και αναγκαίο για την κοινωνία.
2. Δημιουργία μόνιμων δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Ο.Τ.Α. με την στελέχωση των υπηρεσιών αυτών από το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που υπηρετεί πάνω από οκτώ χρόνια προκειμένου να υπάρξει η διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας τους.
3. Εξασφάλιση του κόστους μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στις Προνοιακές Δομές με σχετική πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
http://vathiprasino.blogspot.com/

ΣΩΜΑΤEΙΟ ΖΩΟΦΙΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΖΑΡΙΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΖΑΡΙΟΥ ΜΑΣ

Έργα με απορρόφηση αν και ….. δεν έχουν δημοπρατηθεί !!!

                                                                                       του Μάκη Φόρτε

Στις 2 Δεκεμβρίου ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου έδωσε συνέντευξη τύπου για την ενημερωτική επίσκεψη που είχε στις Βρυξέλλες.
Μεταξύ των άλλων, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου που ακολούθησε τη συνέντευξη, «ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε στη λίστα των έργων που δημοσιοποιήθηκε και που δημιούργησε αντιδράσεις, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τα έργα που και όχι για λίστα όλων των έργων που έχουν ενταχθεί» Ο κ. Σπύρου αναφέρεται σε λίστα 181 έργων που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μεταξύ των οπίων βρίσκονται 4 έργα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

"Έξυπνο" δίκτυο σε πέντε νησιά του Αιγαίου

Στα χέρια του καταναλωτή περνά για πρώτη φορά η διαχείριση της ενέργειας, με το νέο πρόγραμμα που πρόκειται να εφαρμοστεί, κατ’ αρχάς, σε επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου...Το πρόγραμμα Εξυπνα Δίκτυα, που εκτελείται από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) και το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, τη ΡΑΕ και το ΕΜΠ, θα «δοκιμαστεί» στη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σαντορίνη, τη Μήλο και την Κύθνο.
Πέντε είναι οι στόχοι του νέου συστήματος:

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Λευκάδα: Αρχαιολογικός χώρος ο βράχος Λευκάτας


http://www.kolivas.de/
Ασπίδα προστασίας από τον «πολιτισμό» για το ακρωτήρι από όπου έπεσε η Σαπφώ
Ένα ακρωτήρι που συνδέεται με πανάρχαιους μύθους, ερωτικές ιστορίες με τραγική κατάληξη αλλά και τελετουργίες καθαρμών, αυτό του Λευκάτα στη νοτιότερη άκρη της Λευκάδας, κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος προκειμένου να προστατευθεί από κάθε είδους επεμβάσεις καθώς ο «πολιτισμός» πλησιάζει κάθε χρόνο όλο και κοντύτερα στη δυσπρόσιτη, κάποτε, χερσόνησο.

ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΑΡΑΧΝΟ ΚΑΙ ΤΟ 2012

Κατάθλιψη, ανασφάλεια, οργή, αγανάκτηση. Παγωμένοι άνθρωποι, προβληματισμένοι με το χάλι της χώρας και την αβεβαιότητα για το μέλλον. Όλοι απογοητευμένοι αναρωτιούνται τι θα γίνουν τα παιδιά μας. Η άγρια οικονομική κρίση εχει 'αλώσει' τις καρδιές ολων. Και εχει δημιουργήσει ενα πρωτοφανές σκηνικό απαξίωσης θεσμών, ιδεών αλλά και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το πολιτικό συστημα εχει χρεοκοπήσει μαζί με την αξιοπιστία των πολιτικών. Τα νοικοκυριά ειναι αδύναμα να πληρώσουν τα χαράτσια, χωρίς να ''ιδρώνει το αυτί'' κανενός. Μας βλέπουν όχι σαν ανθρώπους αλλά σαν ψυχρούς αριθμούς. Κανείς δεν ασχολείται πως θα πληρώσει ο κοσμάκης το στεγαστικό του δάνειο ή τις σπουδές των παιδιών τους. Κανείς δεν αναρωτιέται πώς θα επιβιώσουν οικογένειες με μισούς μισθούς και συντάξεις. Και με την ανεργία να θεριεύει και τούς νέους να προσανατολίζονται στο εξωτερικό.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Robin Williams: Η ανθρωπότητα πρέπει να υποκλίνεται στην Ελλάδα!


image
Η ανθρωπότητα οφείλει να υποκλίνεται στην ελληνική ιστορία δηλώνει ο Robin Williams, λέγοντας ακόμα ότι μπορεί η οικονομία της χώρας μας να μην πηγαίνει καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ανίσχυροι.
 "Τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς για όλους. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η κληρονομιά, η ταυτότητά σας. Ο Παρθενώνας δεν φεύγει από την Αθήνα. Είναι ακόμα εκεί για να θυμίζει ότι η πρόοδος και η ακμή μπορούν να επιστρέψουν", δήλωσε σε συνέντευξή στου στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" ο διάσημος κωμικός Robin Williams.

Είπε ακόμα, ότι έχει κάνει διακοπές με σκάφος στα ελληνικά