Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

KΡΑΧ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ -Η ΥΦΕΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Με διαδικασίες εξπρές έρχονται οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις απο την 1-1-2012 οταν η ανεργία, η ύφεση και οι µειώσεις µισθών στον ιδιωτικό τοµέα, αποτελούν ''βόμβες'' στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος. Πέρα απο τις αγριες περικοπές στις συντάξεις έρχονται και νεα μέτρα με δεδομενη την αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων. Το ΙΚΑ βουλιάζει στα ελλείμματα και με ''τη ψυχή στο στόμα'' δινει (ακόμη) συντάξεις με δανεισμό. Τα στοιχεία δείχνουν οτι λόγω της υφεσης:

-Περίπου 4 δισ. ευρώ «χάνονται» από την ανεργία και τη μη ασφάλιση των, επίσημα υπολογιζόμενων, 800.000 ανέργων.

-Τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ κοστίζει η ανασφάλιστη εργασία 1.250.000 ατόμων (το 25% του εργατικού δυναμικού).

-Κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατ. στο ΙΚΑ (μαζί με τα επιδόματα).

-700 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από εισφορές φέρνει στα Ταμεία η φετινή, (υποεκτιμημένη) μείωση κατά 6% των μισθών.

Σε κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο, το οποίο εντός των προσεχών ημερών κατατίθεται στη Βουλή, θα προβλέπεται η αλλαγή στον τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων απο το νεο ετος μαζί με την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων. Μεσοσταθµικά οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν κατα 15% στους νέους αλλά και στους ήδη συνταξιούχους. Ωστόσο σε ορισµένες περιπτώσεις Ταµείων οι µειώσεις θα φθάσουν και το 50% και θα προέλθουν από την αλλαγή του τρόπου υπολογισµού των συντάξεων και τη µείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, το οποίο ωστόσο δεν θα πέσει κάτω από το 20% του συντάξιµου µισθού. Οι µειώσεις σε κάθε Ταµείο θα εφαρµοστούν από την 1η Ιανουαρίου – εφάπαξ για όλους – και όχι τµηµατικά, δηλαδή δεν θα ισχύσουν µεταβατικές διατάξεις. Το µεγαλύτερο πρόβληµα αντιµετωπίζουν _ σύµφωνα µε τις αναλογιστικές µελέτες _ το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ταµείο του ΙΚΑ) και τα Ταµεία των τραπεζών. Σύµφωνα µε τις αναλογιστικές µελέτες, τα αποθεµατικά των περισσοτέρων Ταµείων αρκούν µόνο ως το έτος 2015 και, εφόσον δεν ληφθούν άµεσα µέτρα, τα Ταµεία θα υποχρεωθούν _ από το 2015 και µετά _ να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις στο µισό. «Αν δεν γίνουν αλλαγές, κάποιοι εργαζόµενοι που σήµερα πληρώνουν εισφορές δεν θα πάρουν σύνταξη» εξηγεί ο υπουργός.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ακόµη την ενοποίηση σε ένα Ταµείο (ενιαίο επικουρικό µισθωτών) των επικουρικών ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), ΤΕΑΔΥ (δηµοσίων υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (επιχειρήσεων κοινής ωφελείας), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικού τοµέα). Πέραν αυτών στο νέο Ταµείο θα µπορούν να ενταχθούν και άλλα επικουρικά υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν τον ενιαίο τρόπο υπολογισµού των συντάξεων και την προσαρµογή (µείωση) των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων, στο ποσοστό που θα ισχύει και στα πρώτα πέντε ενοποιηµένα Ταµεία. Η ένταξη θα είναι εθελοντική, ωστόσο όποιο Ταµείο δεν ενταχθεί, θα αναλαµβάνει να καλύπτει µε τις δικές του οικονοµικές δυνάµεις τις παροχές και δεν θα µπορεί στο µέλλον να ζητήσει εκ των υστέρων την ένταξή του σε αυτό. Το νέο Ταµείο υπολογίζεται ότι θα ασφαλίζει 2,5 εκατοµύρια εργαζοµένους και θα καλύπτει ένα εκατοµµύριο συνταξιούχους. Ο υπουργός Εργασίας ανακοινώνοντας τους βασικούς άξονες των µέτρων, επισήµανε πως όλα τα υφιστάµενα επικουρικά Ταµεία αντιµετωπίζουν πρόβληµα το οποίο θα εκδηλωθεί – σε διαφορετικούς χρόνους – ως το 2025. «Τώρα ωριµάζουν οι απαιτήσεις των ασφαλισµένων» σηµειώνει ο υπουργός Εργασιας Γ. Κουτρουμάνης και επισηµαίνει ότι «το επόµενο διάστηµα το πρόβληµα θα γίνει εκρηκτικό». Τα επικουρικά Ταµεία θα κατέρρεαν µετά το 2015 ακόµη και αν δεν υπήρχε κρίση. Αρκεί να σηµειωθεί ότι η σχέση ασφαλισµένων προς συνταξιούχους στα επικουρικά έχει επιδεινωθεί: από τέσσερις ασφαλισµένους προς έναν συνταξιούχο, έχει φθάσει σήµερα σε 2,5 ασφαλισµένους προς έναν συνταξιούχο.

Ηδη τα επικουρικά Ταµεία εµφανίζουν έλλειµµα 850 εκατ. ευρώ το 2011 και χωρίς τη λήψη επώδυνων µέτρων θεωρείται βέβαιο ότι το 2015 δεν θα µπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα τα ταµεία κύριας ασφάλισης απώλεσαν λόγω της κρίσης – ανεργία και µείωση µισθών – έσοδα που ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ και χρειάστηκαν επιπλέον κρατική χρηµατοδότηση για να καταβάλουν τις συντάξεις. Αντίστοιχη κατάσταση αναµένεται να επικρατήσει και το 2012, ενώ ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουµάνης χαρακτηρίζει κρίσιµα τα επόµενα χρόνια για το µέλλον του ασφαλιστικού συστήµατος. Ο επιστηµονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Σ. Ροµπόλης εκτιµά ότι η τροποποίηση του ασφαλιστικού συστήµατος επί τα χείρω είναι εξαιρετικά πιθανή εντός του 2012. Κατά τον επιστηµονικό διευθυντή του ινστιτούτου, µε τις νέες αλλαγές θα δοθεί έµφαση στην αναλογικότητα των συντάξεων και των καταβαλλόµενων εισφορών. Δηλαδή, το ποσό της σύνταξης που θα λαµβάνει ο συνταξιούχος στη διάρκεια του βίου του θα είναι µικρότερο από το ποσό των εισφορών που κατέβαλε στο σύνολο του εργασιακού βίου του.

Πάντως, οι αναλογιστικές µελέτες «δείχνουν» πως εάν δεν επιδεινωθεί η οικονοµική κατάσταση µε τα µέτρα που έχουν ληφθεί επιτυγχάνονται οι στόχοι του µνηµονίου για τα ταµεία κύριας ασφάλισης. Συγκεκριµένα:

-Στην κύρια ασφάλιση το 2010 το συνολικό έλλειµµα ως ποσοστό του ΑΕΠ διαµορφώνεται σε 5,75%. Το 2060 το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι 5,07%. Τo συνολικό κόστος των παροχών κύριας σύνταξης διαµορφώνεται το 2010 στο 10,86% του ΑΕΠ, ενώ το 2060 θα είναι 10,74% περίπου.

-Στην επικουρική ασφάλιση πέρσι το συνολικό έλλειµµα διαµορφώνεται στο 0,32%, ενώ το 2060 θα φτάσει το 0,88%. Το µεγαλύτερο έλλειµµα έχει το ΕΤΕΑΜ. Το κόστος των παροχών για συντάξεις πέρσι ήταν 1,47% και το 2060 θα ανέλθει σε 1,98%.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργού Εργασίας το συνολικό κόστος παροχών κύριας και επικουρικής σύνταξης ως προς το ΑΕΠ για το 2010 διαµορφώνεται σε 13,18%, ενώ σύµφωνα µε τις προβολές - προβλέψεις το 2060 θα είναι 13,89% και βρίσκεται εντός του στόχου του µνηµονίου.

Παντως στη (νεα) μείωση στις επικουρικές απο το νεο έτος, ερχεται να προστεθεί στις περικοπές που ηδη εγιναν ενω με το νεο ασφαλιστικό νόμο(Λοβέρδου) θα υπάρξει:

--Αυξηση του μεσου ορου ηλικιας συνταξιοδοτησης κατα 2,5 ετη(απο τα 61 στα 63,5) απο το 2015 εως το 2060.

---Νεος τροπος υπολογισμού των συντάξεων ο οποίος θα επιφέρει μεσοσταθμικη μειωση στις κυριες συντάξεις υψους 7,5% απο το 2012 εως το 2045.

---Μειωση των αναπηρικών συντάξεων -με βαση το νεο συστημα αξιολογησης που ηδη εφαρμοζεται- απο το 14% στο 8% του συνόλου των συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου