Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η ευρωπαϊκή κρίση επιβραδύνει την ανάπτυξη της Κίνας...

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις οικονομίες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, ο ρυθμός της κινεζικής οικονομίας θα περιοριστεί στο 8,4% για το 2012, ενώ το Α.Ε.Π. της αχανούς χώρας θα αυξηθεί φέτος κατά 9,1%, αντί για 9% που είχε προβλεφθεί. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού της τράπεζας, Μπερτ Χόφμαν, τόνισε ότι «εν κατακλείδι, πιστεύουμε πως, παρότι η Κίνα αντιμετωπίζει προβλήματα, αυτά δεν θα οδηγήσουν απαραίτητα σε ουσιαστική επιβράδυνση της οικονομίας...της».

Για το 2011, η Παγκόσμια Τράπεζα προχώρησε και σε μείωση των προβλέψεών της για τους ρυθμούς ανάπτυξης στις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, λόγω της κάμψης της ζήτησης από τα αναπτυγμένα κράτη του εξωτερικού, αλλά και εξαιτίας των επιπτώσεων των πλημμυρών στην Ταϊλάνδη.

Πολλές ασιατικές οικονομίες θεωρούνται κατά παράδοση εξαρτημένες από τις εξαγωγές τους, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες στην κρίση τόσο της Ευρώπης όσο και των Η.Π.Α..

Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί ότι η στροφή προς Ανατολάς, κυρίως από την Κίνα, δημιουργεί πλεονεκτήματα για τη σταθεροποίηση της ισχυρής αναπτυξιακής πορείας της. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «οι κυβερνήσεις των χωρών της Ασίας μπορεί να αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες και να επικεντρώσουν την πολιτική τους σε απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, κυρίως για την αναζωογόνηση της εγχώριας ζήτησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου