Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Πριμ έως 35.000 ευρώ για τουριστικά καταλύματα


Το πρόγραμμα αφορά ανέργους και νέους επιχειρηματίες. Το 100% φτάνει το ποσοστό χρηματοδότησης.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή



Επαγγελματική διέξοδο και ευκαιρία στον τουριστικό κλάδο και συγκεκριμένα στα μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια δίνει πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Ανεργοι και νέοι επιχειρηματίες μπορούν να επωφεληθούν με ενισχύσεις έως και 35.000 ευρώ και να δραστηριοποιηθούν στον τουρισμό.
Οσοι είναι άνεργοι χρηματοδοτούνται για να κάνουν τη δική τους επιχείρηση. Και συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες που είναι επιλέξιμες είναι:
1. Τα καταλύματα.
2. Τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής.
3. Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα.
Ο τουριστικός κλάδος είναι ίσως από τους λίγους της ελληνικής οικονομίας που έχει προοπτικές ανάπτυξης. Μάλιστα η θερινή σεζόν που πέρασε κινήθηκε ανοδικά περίπου 10% στις αφίξεις ξένων τουριστών.
Επίσης, με δεδομένη την οικονομική κρίση, εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς θέλουν τα μικρά καταλύματα να έχουν ζήτηση, ιδίως από τους Ελληνες.
Οι πιο οικονομικές τιμές σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αναπτύσσει κάθε μικρό συγκρότημα μικρών διαμερισμάτων ανοίγει προοπτικές.
Επιπλέον, λόγω της ύφεσης, οι χώροι κατασκήνωσης φαίνεται να αναθερμαίνονται... Ετσι και σε αυτόν τον τομέα δημιουργούνται ευκαιρίες.
Ο τουριστικός κλάδος είναι ίσως από τους λίγους της ελληνικής οικονομίας που έχει προοπτικές ανάπτυξης. Μάλιστα, η θερινή σεζόν που πέρασε κινήθηκε ανοδικά περίπου 10% στις αφίξεις ξένων τουριστών
Οσοι δε, σπεύσουν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα αυτό και ανοίξουν καταλύματα σε ορεινές περιοχές, και δη, κοντά σε κατεξοχήν χειμερινούς προορισμούς, τότε μπορούν να έχουν δουλειά και τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Το πρόγραμμα που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ενδιαφερόμενοι είναι το "Σχέδιο Στήριξης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Ανέργων και Νέων Επιχειρηματιών (σε φάση start-up)".
Απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες που δημιούργησαν επιχείρηση μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011 και σε ανέργους που σκοπεύουν να δημιουργήσουν τώρα τη δική τους επιχείρηση.
Η δράση έχει ποσοστό χρηματοδότησης 100% και επιλέξιμες δαπάνες προς χρηματοδότηση είναι το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.λπ.), δαπάνες για σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου, για κατάρτιση, για αγορά εξοπλισμού και πρώτων υλών, δαπάνες για την ίδρυση της επιχείρησης, την απόσβεση παγίων κ.ά.
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του κάθε σχεδίου κυμαίνεται από 10.000 έως 20.000 ευρώ.
Η δράση χρηματοδοτεί επιπλέον τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας με ποσό 15.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η θέση εργασίας θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 12 μήνες.
Συνεπώς, όσοι προχωρήσουν και σε μία πρόσληψη, τότε το ποσό ενίσχυσης ανεβαίνει στα 35.000 ευρώ.
Προϋποθέσεις
Το πρόγραμμα με τις επιλέξιμες χρηματοδοτήσεις που προβλέπει, καλύπτει ένα από τα σημαντικότερα κόστη για την έναρξη μιας επιχείρησης.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει:
Να έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά την 1/1/2011 ή να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας).
Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).
Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να είναι μέχρι 64 ετών, δηλαδή το 18ο έτος θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.
Οσον αφορά στο 64ο έτος, μετά τη συμπλήρωσή του (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης), οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα.
Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλονται από τις 15 Νοεμβρίου 2011 έως τις 15 Ιανουαρίου 2012, οπότε και ξεκινά η αξιολόγηση των αιτήσεων για άμεση εκταμίευση.
Πού θα απευθυνθώ Πληροφορίες στους Δικτυακούς Τόπους:
http://www.antagonistikotita.gr/,
http://www.espa.gr/,
http://www.efepae.gr/,
http://www.startupgreece.gov.gr/
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
801 11 36 300 | Γραφείο Πληροφόρησης Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα
210-6985210 | Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα |ΕΦΕΠΑΕ.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υποχρεωτικά η διαδικασία υποβολής αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι ηλεκτρονική.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω των ιστοσελίδων http://www.ependyseis.gr/ και www.ependyseis.gr/mis. Οι αιτήσεις περιλαμβάνουν την περιγραφή του επιχειρηματικού σχεδίου και επέχoυν και τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης.
Τα δικαιολογητικά κατατίθενται σε 60 ημερολογιακές ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης ένταξης στο πρόγραμμα.
Τα δικαιολογητικά είναι:
1. Δελτίο ανεργίας ή βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας στη ΔΟΥ με επιλέξιμο ΚΑΔ
2. Φωτοτυπία ταυτότητας
3. Δικαιολογητικά νόμιμης υπόστασης:
- Ε.Π.Ε.: ΦΕΚ σύστασης και τυχόν τροποποιήσεών του και ΦΕΚ εκπροσώπησης.
- Ο.Ε., Ε.Ε.: Ιδιωτικό συμφωνητικό σύστασης και τυχόν τροποποιήσεών του και πιστοποιητικό από το οικείο Πρωτοδικείο περί μη τροποποίησης, νόμιμα δημοσιευμένο.
Ατομικές επιχειρήσεις: Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος του επιχειρηματία και όλες τις τροποποιήσεις.
4. Δικαιολογητικά νόμιμης λειτουργίας
Αδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή άλλα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης κατά την ημερομηνία ένταξης ή απαλλακτικό εκδοθέν από την οικεία αρμόδια αρχή. Σε περίπτωση που δεν απαιτείται έκδοση άδειας λειτουργίας προσκομίζεται πρόσφατο πιστοποιητικό από το αρμόδιο επιμελητήριο και υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου ότι η επιχείρηση δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Ν. 3325/2005, περί άδειας λειτουργίας.
5. Ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτου
Τίτλος ιδιοκτησίας του χώρου υλοποίησης του σχεδίου (Ε9 επιχείρησης). Σε περίπτωση μίσθωσης απαιτείται μισθωτήριο συμβόλαιο θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ του οποίου η λήξη θα καλύπτει την περίοδο υλοποίησης του σχεδίου.
6. Στοιχεία επιχειρηματία
Α) Αντίγραφα τίτλων σπουδών
Β) Αποδεικτικά εργασιακής εμπειρίας (ένσημα, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας κλπ.)
Γ) Επαγγελματική κατάρτιση (βεβαιώσεις από πιστοποιημένους φορείς)
7. Στοιχεία νέου απασχολούμενου προσωπικού.
Αναγγελία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ και αντίγραφο βιβλίου νεοπροσλαμβανομένου.
8. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/1986 υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα πρότασης, με τις μεταξύ άλλων σχετικές διατυπώσεις:
- σύμφωνα με τα προσκομισθέντα δικαιολογητικά, η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα.
- η πρόταση ή μέρος της δεν έχει υποβληθεί και δεν θα υποβληθεί προς έγκριση χρηματοδότησης, δεν έχει ενταχθεί, δεν έχει χρηματοδοτηθεί και δεν θα χρηματοδοτηθεί από άλλο Εθνικό ή Κοινοτικό Πρόγραμμα.
- έχει υποβληθεί μία μόνο πρόταση του έργου στον παρών κύκλο του Προγράμματος.
- αποδέχομαι οποιοδήποτε σχετικό έλεγχο ή εξακρίβωση των δηλωθέντων από τις αρμόδιες εθνικές ή κοινοτικές αρχές
- συμφωνώ στη δημοσίευση της επωνυμίας της εταιρείας, του τίτλου της πράξης και του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης, στον κατάλογο των δικαιούχων που δημοσιεύεται ηλεκτρονικά (τουλάχιστον στην ιστοσελίδα του ΕΠΑΕ, http://www.antagonistikotita.gr/) ή με άλλον τρόπο, σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2 στοιχείο δ του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1828/2006.
Ποιες δαπάνες καλύπτει το πρόγραμμα
Το λειτουργικό κόστος των νέων επιχειρήσεων καλύπτουν οι ενισχύσεις του προγράμματος. Για κάθε δαπάνη υπάρχει ξεχωριστό ποσοστό ή ποσό στον προϋπολογισμό του επιχειρηματικού σχεδίου.
Οι επιλέξιμες, λοιπόν, δαπάνες είναι:
1. Τα ενοίκια. Περιλαμβάνει το κόστος ενοικίων του τόπου υλοποίησης του σχεδίου (θα απαιτηθεί εν ισχύ μισθωτήριο). Το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης στον συνολικό προϋπολογισμό είναι 50%.
2. Οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Περιλαμβάνονται οι δαπάνες ηλεκτρικού, ύδρευσης, θέρμανσης, τηλεφωνίας -διαδικτύου κ.λπ. Η συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να επιδοτηθεί κατά 40%.
3. Οι δαπάνες ίδρυσης της επιχείρησης. Σε αυτήν την κατηγορία είναι οι αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης (π.χ. εγγραφή σε επιμελητήρια, έναρξη στην εφορία κλπ). Το ανώτατο ποσοστό χρηματοδότησης είναι 10% στο συνολικό προϋπολογισμό.
4. Οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών. Περιλαμβάνονται οι δαπάνες νομικής και λογιστικής υποστήριξης. Απαιτείται σχετική σύμβαση κατατεθειμένη και θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης είναι 10%.
5. Οι δαπάνες σύνταξης επιχειρηματικού σχεδίου. Το ανώτατο επιλέξιμο ποσοστό στον προϋπολογισμό του επιχειρηματικού σχεδίου είναι 5%. Περιλαμβάνει την αμοιβή για τη σύνταξη και υποβολή του προτεινόμενου επιχειρηματικού σχεδίου.
6. Οι δαπάνες κατάρτισης μπορούν να ενισχυθούν το πολύ στο 20%.
Αφορά συμμετοχή εργαζόμενου ή εργαζομένων ή επιχειρηματία σε προγράμματα κατάρτισης που πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους φορείς.
7. Οι αποσβέσεις παγίων. Περιλαμβάνει αποσβέσεις εξοπλισμού που δεν έχει επιχορηγηθεί από το παρόν πρόγραμμα. Το ανώτατο επιλέξιμο ποσοστό στον προϋπολογισμό του επιχειρηματικού σχεδίου είναι 5%.
8. Οι δαπάνες αγοράς εξοπλισμού, πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων. Το ανώτατο επιλέξιμο ποσοστό στον προϋπολογισμό του επενδυτικού σχεδίου είναι 10%. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει αγορά πάγιου εξοπλισμού και προμήθεια πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων.
9. Το μισθολογικό κόστος 12 μηνών για νέα θέση εργασίας. Το μέγιστο ποσό στον προϋπολογισμό του επενδυτικού σχεδίου είναι 15.000 ευρώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου