Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Ο περονόσπορος ρίχνει τη φετινή οινοπαραγωγή- Μειωμένη ήταν η παραγωγή (γύρω στο 30-35%) και στη Λευκάδα

Μειωμένη κατά 37%, δηλαδή κατά 1.418.000 εκατόλιτρα (HL), αναμένεται να είναι σε σύγκριση με το 2008 η φετινή οινοπαραγωγή. Σύμφωνα με την Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) ο όγκος της οινοπαραγωγής, κατά τις εκτιμήσεις των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ανέρχεται φέτος σε 2.450.000 HL.
Το 2010 η οινοπαραγωγή ήταν 3.100.000, η οποία ήταν και πάλι μειωμένη σε σχέση με το 2009 κατά 13%. Το 2008 η παραγωγή ανήλθε σε 3.868.000 εκατόλιτρα (HL). Η Ελλάδα καλύπτει τις ανάγκες της σε κρασί σχεδόν κατά 90%.

Πανικόβλητοι έμποροι και οινοποιοί, τονίζει η ΚΕΟΣΟΕ, απευθύνθηκαν στην αγορά της Αχαΐας προκειμένου να βρουν το δυσεύρετο φέτος λευκό σταφύλι, αφού ο περονόσπορος έπληξε βασικές αμπελουργικές περιοχές της χώρας. Η ΚΟΕΣΟΕ εξέφρασε φόβους για μαζικές εισαγωγές οίνων από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας (Σκόπια, Βουλγαρία), αφού στην Ιταλία και την Ισπανία παρατηρείται άνοδος των τιμών και μικρότερη παραγωγή. Καθώς ο τρυγητός είναι στην τελική ευθεία ή έχει ολοκληρωθεί, η εικόνα που διαμορφώνεται έχει ως εξής:
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας περονόσπορου εντοπίζονται σε Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο. Ειδικότερα, στη Σητεία, τη Βοιωτία, την Εύβοια, τα Πεζά, το Ηράκλειο και τις Αρχάνες, αλλά και στην Κορινθία, τη Μαντινεία, την Ηλεία και τη Μεσσηνία.
Σε ό,τι αφορά τα νησιά, άνω του 50% ήταν η μείωση της παραγωγής σε Ρόδο, Λήμνο, Κεφαλονιά. Μειωμένη ήταν η παραγωγή (γύρω στο 30-35%) και στην Πάρο, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα.
Με απώλειες της τάξης του 25%-35% γλίτωσαν αμπελουργικές ζώνες σε Καρδίτσα και Ζίτσα Ιωαννίνων, ενώ μικρή μείωση υπήρξε σε Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας και Τίρναβο Λάρισας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου