Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ενωμένη κεντροαριστερά για την κοινωνική αλλαγή!

 


Του Βασίλη Οικονόμου,
Ανεξ. Βουλευτή Αττικής
Παν. Άρμα Πολιτών
 Από τον Μάιο του 2010 ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε ένα πρόγραμμα απίστευτης λιτότητας με την αιτιολογία ότι πρόκειται για μονόδρομο σωτηρίας της χώρας μας. Τα δύο κόμματα εξουσίας διαγκωνίζονται στις λεπτομέρειες ενός φιλελεύθερου προγράμματος με λεκτικές διαμάχες γύρω από την ουσία που είναι η αφαίμαξη του ελληνικού λαού.
Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά και δια γυμνού οφθαλμού. Αποτυχημένο πρόγραμμα που διογκώνει την ύφεση και την ανεργία και χρειάζεται διαρκώς αναθεώρηση προς το χείρον. Με δεδομένη την αποτυχία κάθε δημοσιονομικής προσαρμογής τέτοιου είδους επιλέγεται και η διάθεση σε τιμή
ευκαιρίας των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας στους πάντα πρόθυμους ξένους και εγχώριους «θεσμικούς» επενδυτές.
Απέναντι στο δόγμα της αγοράς όπου κανείς κανόνας δεν πρέπει να μπαίνει εμπόδιο στις επιθυμίες του κεφαλαίου (και δη του χρηματιστηριακού) δεν έχει ακόμα αντιπαρατεθεί συντεταγμένα η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ούτε οι δυνάμεις που τοποθετούνται στο χώρο του κέντρου. Αποτέλεσμα είναι να μην βρίσκει ο ελληνικός λαός τελικά την διέξοδο από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της ανεργίας και της διαρκούς υποβάθμισης του επιπέδου διαβίωσης.
Το στοίχημα λοιπόν είναι μεγάλο για όσους τουλάχιστον είναι σε θέση να αντιληφθούν το αδιέξοδο στο τέλος του μονόδρομου που ακολουθούμε ως χώρα. Δεν υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για μικρότητες και ανώφελους διαξιφισμούς. Πρέπει άμεσα να διαμορφωθεί η κοινωνική και προοδευτική πρόταση όπου θα συμμετέχουν οι ενεργοί πολίτες της χώρας, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι αγρότες, οι φοιτητές, οι συνταξιούχοι και η επιστημονική κοινότητα. H ενωμένη κεντροαριστερά ως μια κοινωνική και προοδευτική συμπαράταξη μπορεί να θέσει τους εξής στόχους για την κοινωνική αλλαγή:
1. Την επιστροφή των ανέργων και του κεφαλαίου στην πραγματική παραγωγική διαδικασία.
2. Την προστασία, ενίσχυση, αποτελεσματικότερη και απλοποιημένη λειτουργία του κοινωνικού κράτους προς όφελος του πολίτη.
3. Την εξασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης χωρίς «παράθυρα» ή ΜΚΟ.
4. Τον απόλυτο σεβασμό στη δημοκρατική λήψη των αποφάσεων ώστε αυτές να συνάδουν με τα συμφέροντα και τη βούληση του ελληνικού λαού.
5. Την εμπέδωση και καθιέρωση της κοινωνικής δικαιοσύνης ως κύριο κριτήριο κάθε οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
6. Την αναδιανομή του εισοδήματος όχι υπέρ των τραπεζών και των ισχυρών που γίνεται σήμερα, αλλά μέσω ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα προστατεύει τους αδύναμους  και θα είναι διάφανο σε σχέση με τους πόρους του κράτους. Να ξέρει ο κάθε φορολογούμενος που πηγαίνουν τα χρήματά του!
7. Την υιοθέτηση ρεαλιστικών πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και χωρίς εκπτώσεις στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
8. Τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων ενάντια στο μοντέλο της κινεζοποίησης της εργασίας στην χώρα μας.
9. Την θεσμική ανασυγκρότηση της πολιτείας με την συντακτική αλλαγή του Συντάγματος ώστε να αλλάξουν οι σχέσεις της εκτελεστικής – νομοθετικής – δικαστικής εξουσίας.
10. Την πολιτική ανασυγκρότηση με την επανεκκίνηση μιας νέας πολιτικής περιόδου όπου θα έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα του πολιτικού συστήματος.
Είναι χρέος όλων μας να συμμετέχουμε σε αυτόν τον πόλεμο ενάντια στις φιλελεύθερες και συντηρητικές λογικές που μόνο δυστυχία μπορούν να φέρουν στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την λαίλαπα ο καθένας μόνος του. Οφείλουμε να ενωθούμε και να δώσουμε και πάλι στο κράτος τον κοινωνικό του ρόλο. Οι αγορές και οι οικονομικοί δείκτες δεν μπορούν να υπερισχύσουν στους ανθρώπους. Πρέπει να προστατέψουμε τους ανθρώπους και την κοινωνική συνοχή. Μόνο έτσι θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις εξυγίανσης και της ελληνικής οικονομίας. Στην δημοκρατία αυτή η συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να εξελιχθεί στην εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που θα αναλάβει να βγάλει την χώρα από τον δρόμο της πολιτικής, της οικονομικής και της κοινωνικής χρεοκοπίας. Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός είναι τελικά αυτός που θα αποφασίσει την πορεία που θα ακολουθήσουμε και πρέπει να αναδειχτούν όλες οι επιλογές.
Βασίλης Οικονόμου
Ανεξ. Βουλευτής Αττικής
Παν. Άρμα Πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου