Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Λάθος η απόφαση για την ΕΥΔΑΠ (Συνέντευξη Γιώργου Κούρτη στην εφημερίδα «ΚΑΛΑ ΝΕΑ» της Λευκάδας)



-Θέλω τη γνώμη σας για την πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας να υπογράψει συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ που αφορά τη διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης του Δήμου.
-Νομίζω ότι η απόφαση που πήρε το Δ.Σ. είναι λάθος. Η Λευκάδα έχει μια μόνιμη παροχή από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου, από όπου παίρνει μεγάλες ποσότητες. Έχει επίσης τη δυνατότητα να υδροδοτείται από απο δικές της πηγές και γεωτρήσεις. Έχει δηλαδή υδάτινους πόρους, άρα δεν υπήρχε λόγος να πάρει μια τέτοια απόφαση. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να διαχειριστεί σωστά το πρόβλημα. Κάτι που για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούσε να κάνει ο κάθε δήμος ξεχωριστά. Με τη συνένωση των δήμων εμείς τουλάχιστον προσδοκούσαμε ότι ο ενιαίος πλέον δήμος που έχει πολύ μεγαλύτερη επιχειρησιακή δυνατότητα να έμπαινε σε αυτή τη διαδικασία. Πέρα από αυτό είναι επίσης λάθος το ότι επιχειρούμε να μεταθέσουμε το πρόβλημα της ύδρευσης σε μια υπό σύσταση εταιρεία, αφού όπως γνωρίζεται δεν μιλάμε για την ΕΥΔΑΠ αλλά για την ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ Α.Ε. Μια εταιρεία η οποία ενώ χρόνια συζητείται μέσα στα αυτοδιοικητικά όργανα –θυμάμαι στην ΚΕΔΚΕ και ιδιαίτερα για τα μικρά και άνυδρα νησιά- το πρόβλημα αυτό ήθελε να λύσει. Εκεί δεν έχουν καθόλου νερό και μεταφέρουν με υδροφόρα πλοία ή έχουν συστήματα αφαλάτωσης. Ζητούσαμε, λοιπόν, τη συνδρομή του Υπουργείου για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Κάτω από αυτή την ανάγκη δημιουργήθηκε αυτή η εταιρεία η οποία από ότι μαθαίνω συστάθηκε πριν από λίγες μέρες. Άρα δεν έχει και καμία υποδομή για να διαχειριστεί το δικό μας πρόβλημα, που όπως είπα παραπάνω, δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό πρόβλημα των άνυδρων νησιών. Θα μπούμε σε μια εταιρεία που αν τυχόν μπούνε άλλα νησιά –έχω μάθει ότι μπήκε εκτός από μας και η Νίσιρος- αν λοιπόν μπούνε τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, θα έχει να διαχειριστεί προβλήματα εντελώς διαφορετικά από τα δικά μας. Πέρα από αυτό ήδη γνωρίζουμε ότι και η τιμή του νερού θα αυξηθεί υπερβολικά. Αν δούμε τους αριθμούς η αύξηση θα είναι από 70 έως 350%. Αυτή είναι μια υπέρογκη αύξηση που δεν νομίζω ότι πρέπει να την πληρώσουν οι πολίτες της Λευκάδας, που έχουν επάρκεια νερού. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, ο δήμος Λευκάδας δεν έπρεπε να μπει σε αυτή την ιστορία.
-Τι, λοιπόν, έπρεπε να κάνει με δεδομένα τα προβλήματα που και σεις παραδεχτήκατε και ζήσατε σαν δήμαρχος επί μια οκταετία;
-Κατά τη γνώμη μου και μόνο με την υπηρεσία ύδρευσης και χωρίς τη σύσταση εταιρείας, θα μπορούσε να διαχειριστεί σωστά το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει, αν πολύ απλά, έπαιρνε τη διαχείριση του νερού από τη γέφυρα και μετά, αντί να εμπλέκεται, όπως τώρα και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης στο εντός της Λευκάδας δίκτυο. Γιατί, όσο και αν αυτό σας φαίνεται παράξενο, τα περισσότερα προβλήματα προκύπτουν από την εμπλοκή αυτών των δύο φορέων. Είναι δηλαδή κυρίως πρόβλημα συντονισμού, που εύκολα μπορεί να λυθεί.
Όμως στο σχέδιο που κατέθεσε η ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ μπαίνουν και άλλα ζητήματα που δεν αναδείχτηκαν όσο έπρεπε. Παράδειγμα: Δίνει την εγγύηση ότι θα βελτιώσει την παροχή του νερού μέσα στους οικισμούς, όμως δεν εγγυάται τίποτα για τις παροχές εκτός οικισμών. Γνωρίζουμε ότι η Λευκάδα οικοδομείται παντού και αυτό δεν έχει να κάνει με τους δήμους αλλά με το γενικό σχεδιασμό και τους νόμους του κράτους. Υπάρχει, λοιπόν, η υποχρέωση του δήμου –γιατί κάποιοι μιλάνε για λάστιχα παντού- να υδροδοτήσει αυτές τις κατοικίες και όχι μόνο. Μιλάμε για ολόκληρους οικισμούς ή σύνολο επιχειρήσεων όπως είναι το Κάθισμα, η Ράχη πάνω από την Απόλπαινα, η περιοχή Γύφτικα πάνω από τους Τσουκαλάδες  και άλλες περιοχές. Με αυτές τις περιοχές επειδή δεν είναι εντός οικισμών, αλλά και σε όσες άλλες κατοικίες δημιουργηθούν η ΕΥΔΑΠ θα κάνει ειδικές συμφωνίες όπως λέει.. Αυτό, λοιπόν, θα δημιουργήσει μια όχι καλή κατάσταση για την ύδρευση τα επόμενα χρόνια στη Λευκάδα.
-Τα χρόνια που πέρασαν πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπήρχαν προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα τα θεωρείται τόσο σοβαρά ώστε να καταλήξουμε σε τόσο ακριβές λύσεις;
-Ασφαλώς υπήρχαν προβλήματα, όμως αυτά περιορίζονται όπως πολύ καλά ξέρετε κυρίως σε λίγες  μέρες το χρόνο, τις μέρες αιχμής που η Λευκάδα τριπλασιάζει τον πληθυσμό της. Είναι φυσικό με τον πολλαπλασιασμό της ζήτησης να υπάρξουν και προβλήματα. Και αυτά τα προβλήματα να είστε σίγουρος ότι θα υπάρχουν και στο μέλλον, ακόμη και αν το διαχειριστεί κάποιος καλύτερα από το δήμο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε σε μια λύση που θα επιβαρύνει σε τέτοιο βαθμό τους πολίτες, όταν όπως είπα, απλά θα υπάρξει, αν υπάρξει κάποια μικρή βελτίωση. Και θα το επαναλάβω, τώρα με τον ενιαίο δήμο είναι πολύ ευκολότερα να αντιμετωπιστούν αν συγχρόνως αναλάβει αυτός με την  υπηρεσία ύδρευσης την ευθύνη όλου του εσωτερικού δικτύου. Θα ελαχιστοποιήσουμε, λοιπόν, τα προβλήματα και σε βάθος χρόνου θα τα λύναμε σε μεγάλο βαθμό.
-Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι η όλη επιχείρηση ήταν ζημιογόνα, δηλαδή απαιτούσε περισσότερες δαπάνες από όσα εισέπραττε.
-Αυτό είναι ένας  μύθος που λέγεται για να δικαιολογήσουν την έλλειψη σωστής διαχείρισης. Το θέμα είναι πολύ απλό. Πάρτε παράδειγμα το δικό μας δήμο όπου ήταν πάντα πλεονασματικός. Εμείς εισπράτταμε κάπου στις 110.000 ευρώ σε ετήσια βάση και ξοδεύαμε λιγότερα με το τιμολόγιο που έχουμε σήμερα. Και με τη  ευκαιρία να σας πω ότι αυτό το τιμολόγιο που παρουσίασε η ΕΥΔΑΠ για το δήμο μας δεν έχει καμία σχέση με την  πραγματικότητα και δεν γνωρίζουμε ποιος της το έδωσε. Εμείς, λοιπόν, εισπράτταμε περισσότερα από όσα πληρώναμε για επισκευές, έργα και συντηρήσεις γιατί απλά μετράγαμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ρολόγια και οι καταναλωτές πλήρωναν. Πώς να εισπράξεις αν δεν κάνεις την καταμέτρηση, όπως συνέβαινε σε άλλους δήμους; Αυτός ήταν ο μόνος λόγος που ήταν ελλειμματικός ο προϋπολογισμός τους.
-Όταν τελείωσε η δημαρχιακή σας θητεία ποια περίοδος δεν είχε μετρηθεί;
-Δεν είχε γίνει καταμέτρηση στο τρίτο τετράμηνο ήτοι από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2010. Αυτή η καταμέτρηση γίνονταν, όπως είναι φυσικό τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου.
-Πόσες περίπου παροχές έχει ο δήμος Σφακιωτών;
-Είχαμε περίπου 1600 παροχές.
-Υπήρχαν προβλήματα με κρυφές παροχές;
-Νομίζω ότι ο δικός μας δήμος είχε μια πολύ καλή διαχείριση. Δεν είχαμε κρυφές παροχές, ελέγχαμε συνέχεια το δίκτυο μας και όπου διαπιστώναμε παρέμβαση επεμβαίναμε άμεσα. Να πω ότι είχαμε ένα εκτεταμένο δίκτυο το οποίο κάλυπτε τις ανάγκες και σε περιοχές του δήμου Λευκάδας, όπως αυτές που ανέφερα πιο πριν. Περιοχές όπου η Λευκάδα δεν μπορούσε να υδροδοτήσει και οι ανάγκες καλύπτονταν από τις δικές μας εγκαταστάσεις. Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την υδροδότηση σε μια κατοικία που έχει νόμιμη άδεια και πολύ περισσότερο σε ολόκληρους οικισμούς. Τα λάστιχα, λοιπόν, καλύπτουν αυτοί την πραγματική ανάγκη και βεβαίως δεν είναι παράνομα. Η συζήτηση για τα λάστιχα γίνεται ή επειδή κάποιοι δεν ξέρουν ή επειδή εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Όταν π.χ. στην περιοχή Καρφάκη υπήρχε μια κατασκήνωση και δεν υπήρχε νερό, στην περιοχή Γύφτικα των Τσουκαλάδων έγινε ένα μικρό χωριό από Γερμανούς, κάποια στιγμή έπρεπε να πάρει νερό. Ή στο Κάθισμα που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και που ο δήμος Λευκάδας δεν το αντιμετώπισε μόνιμα, ήρθαν οι Σφακιώτες και τους έδωσαν νερό.
-Έχω κοιτάξει τις υποχρεώσεις της ΕΥΔΑΠ που καλύπτει την Αττική. Εκεί αναλαμβάνει και τη συντήρηση του δικτύου και τις επισκευές και τα νέα έργα που απαιτούνται για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δικτύου με δική της χρηματοδότηση. Η συμφωνία με τη Λευκάδα δεν περιλαμβάνει υποχρεώσεις για νέα έργα, επεκτάσεις δικτύου κ.λ.π. τα οποία έργα υποχρεώνεται να χρηματοδοτήσει ο δήμος, παρά μόνο τη συντήρηση και τις επισκευές. Όμως θα εισπράττει εις ολόκληρο τους λογαριασμούς και μάλιστα με ένα τιμολόγιο που αυτή έχει ήδη καθορίσει και μεις αποδεχτήκαμε, ακριβότερο από αυτό της Αττικής σε ποσοστό πάνω από 80%. Δεν είναι παράλογο;
-Όντως αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι όντως παράλογο και δεν εξηγείται το πώς το δέχτηκαν. Όμως κάτι που δεν είπα από την αρχή και έχει μεγάλη σημασία είναι το ότι η αυτοδιοίκηση έχει ένα στόχο: Το πρόβλημα, το οποιοδήποτε πρόβλημα, πρέπει να το διαχειρίζεται ο φορέας που είναι πιο κοντά στον πολίτη. Ζητούσαμε επίμονα αυτό να ισχυροποιηθεί και να πάρουμε σαν αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες από το κράτος. Γι΄ αυτό άλλωστε ψηφίσαμε και τον Καλλικράτη. Εδώ με την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ το πρόβλημα το στέλνουμε στην Αθήνα. Δηλαδή ενεργούμε αντίθετα από το πνεύμα και τους στόχους της αυτοδιοίκησης, με τις αποφάσεις που παίρναμε τόσα χρόνια στην ΚΕΔΚΕ. Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι το ότι μιλάμε για το νερό που είναι κοινωνικό αγαθό, όπου στηρίζεται το κάθε νοικοκυριό και η ανάπτυξη του τόπου. Το νερό δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, παρά μόνο να καλύπτονται οι δαπάνες που απαιτούνται για τη λειτουργία των υπηρεσιών. Άλλωστε γι΄ αυτό λέμε ότι τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης είναι ανταποδοτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου