Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκία: Ο καλύτερος πελάτης μας στις εξαγωγές!

Η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών – κατά 40% δείχνουν τα τελευταία στοιχέια – οφείλεται πλέον στους Τούρκους, καθώς μέσα στο α' εξάμηνο του έτους έχουν υπερδιπλασιάσει τις εισαγωγές από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ο τζίρος των εξαγωγών μας προς την Τουρκία έχει φτάσει πια στα 866 εκ. ευρώ, με την Τουρκία να έρχεται δεύτερη μετά την Ιταλία που εισάγει ελληνικά προϊόντα ύψους 1,043 δισ. ευρώ.



Αντίθετα η Γερμανία που επι χρόνια ήταν ο καλύτερος πελάτης μας έχει μειώσει τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων και βρέθηκε στην τρίτη θέση με τζίρο 849 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η μεγάλη αύξηση εξαγωγών προς την Τουρκία οφείλεται στις αγορές καυσίμων και δευτερευόντως αγροτικών προϊόντων.

Όπως αναφέρει δε η ΗΜΕΡΗΣΙΑ, οι εξαγωγές ως το τέλος του χρόνου θα έχουν αυξηθεί κατά 40% με αξία άνω των 20 δισ. δηλαδή το 10% του ΑΕΠ. Πετρελαιοειδή, αργίλιο, φάρμακα για λιανική πώληση, ψάρια, σωλήνες, ράβδοι από σίδηρο ή χάλυβα, λαχανικά, φρούτα, λάδι και τυροκομικά βρίσκονται στην πρωτοκαθεδρία. Στους καλούς πελάτες είναι επίσης, η Κύπρος, οι ΗΠΑ, η Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλία και η Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου