Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Μαύρη τρύπα» 4,5 δισ. ευρώ για το 2012 βλέπει ο Τόμσεν - Σειρά μέτρων συμφωνήθηκαν με την τρόικα



 

Έτσι, στο υπό συζήτηση πακέτο πρωταγωνιστούν η δραστική μείωση του αφορολόγητου από τις 8.000 ευρώ σήμερα στις 4.000-5.000, καθώς και η παράταση του τέλους ακίνητης περιουσίας που θα πληρώνεται μέσω ΔΕΗ ως και το 2014 αντί του 2012.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημαντικότερα από τα μέτρα που τέθηκαν και στα οποία φαίνεται πώς υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία περιλαμβάνουν:
  • Μισθοί: Αμεση ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου, με δραστικές περικοπές στους μισθούς και χωρίς «προσωπικές διαφορές». Οι μειώσεις μισθών υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στο 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις και στο 50% για υψηλόμισθους υπαλλήλους.
  • Συντάξεις: Περικοπές στις συντάξεις, με έμφαση στις υψηλές, στις οποίες θα μπει πλαφόν, αλλά και στο εφάπαξ.
  • Απολύσεις: Εφεδρεία και απολύσεις σε μια σειρά από οργανισμούς. Υπολογίζεται ότι στην πρώτη λίστα της εφεδρείας θα συμμετάσχουν 20.000 εργαζόμενοι.
  • Αφορολόγητο: Νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου στο πλαίσιο της φορολογικής αναδιάρθρωσης. Οι εισηγήσεις που εξετάζονται αφορούν τη μείωση στις 4.000 - 5.000 ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιπλέον φόρο για όλους τους φορολογούμενους, ίσως και 400 ευρώ, ανάλογα με τον συντελεστή που θα επιβληθεί.
  • Ακίνητα: Επέκταση έως και το 2014 του μέτρου του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παρ' ότι αμφισβητήθηκε η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, αποφασίσθηκε τελικά να επιβληθεί και μάλιστα σε μακροχρόνια βάση, καθώς σίγουρα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων.
  • Πετρέλαιο: Επιτάχυνση της εξομοίωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται να γίνει σταδιακά.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος θα ενημερώσει στις 11:30 την Κυβερνητική Επιτροπή για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και για τα σημαντικότερα και πιο επίμαχα μέτρα που συζητούνται.

Αργότερα την Τετάρτη θα γίνουν ανακοινώσεις για τα μέτρα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Αγγελος Τόλκας.

Μιλώντας στην ΝΕΤ ο κ. Τόλκας δήλωσε: «Τα μέτρα και οι ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα μετά το μεσημέρι θα είναι στο πλαίσιο της συνεχούς διαπραγμάτευσης, η οποία γίνεται».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου