Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

«Ταυτότητα» στα τοπικά προϊόντα και τις υπηρεσίες

 













Πιστοποίηση τύπου... ISO προτίθεται να λάβει ο Φορέας Διαχείρισης Πάρκου Βόρειας Πίνδου για υπηρεσίες και προϊόντα που προέρχονται και αφορούν το Πάρκο, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.Με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, η νέα διοίκηση του Φορέα, στο
πλαίσιο του νέου στρατηγικού σχεδιασμού, προτίθεται να προσελκύσει νέους επισκέπτες και να αναδείξει περαιτέρω το μοναδικό φυσικό πλούτο του Πάρκου Βόρειας Πίνδου.Η πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών αποτελεί τακτική που ακολουθείται σε αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς και αποτελεί κίνητρο προσέλκυσης επισκεπτών, κυρίως από το εξωτερικό, που επιθυμούν πιστοποιημένες υπηρεσίες στα ταξίδια και τις διακοπές τους.Κατά την τελευταία συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης, την περασμένη Πέμπτη, αποφασίστηκε να ενταχθεί στο νέο τεχνικό πρόγραμμα μελέτη για την πιστοποίηση των υπηρεσιών και των προϊόντων του πάρκου.Σύμφωνα με το νέο πρόεδρο του Φορέα Στέργιο Βέργο, πολλοί Ευρωπαίοι επιλέγουν τις επισκέψεις τους σε περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με βάση αυτή την πιστοποίηση. Και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η σχετική μελέτη, συμπλήρωσε.Ακόμη ανακοίνωσε πως το τεχνικό δελτίο περιλαμβάνει μελέτη σήμανσης του πάρκου με παράλληλη διαμόρφωση θεματικών χαρτών, μελέτη διαχείρισης των επισκεπτών, μελέτη για την επιβίωση των αρπακτικών πτηνών του πάρκου, καθώς και μελέτη για την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού.Είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι μελέτες συνοδεύονται από τελικά δελτία, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η δημοπράτησή τους, μετά την ολοκλήρωσή τους.Για την επίτευξη των στόχων του στρατηγικού σχεδιασμού αναμένεται να πραγματοποιηθούν και άλλες δράσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την σύνδεση με την τοπική κοινωνία.Ο κ. Βέργος αναγνώρισε την σημασία σύνδεσης του πάρκου με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως είναι ο τουριστικός κλάδος, ο κτηνοτροφικός και ο κυνηγετικός κόσμος.«Ο Φορέας δεν ήρθε να απαγορεύσει, να τιμωρήσει, να γίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη. Ζητούμενο είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και αυτή δεν είναι ασύμβατη με το περιβάλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απαιτείται συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επαγγελματισμός για να στηριχθεί το έργο τόσο του Φορέα, όσο και των τοπικών κοινωνιών.
Σχεδιασμός για
το Προεδρικό Διάταγμα

Την τελευταία συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης απασχόλησε ακόμη η ετήσια έκθεση σχετικά με τη διαμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος του Φορέα που θα αντικαταστήσει τη σημερινή ΚΥΑ, με την οποία λειτουργεί.Σύμφωνα με τον κ. Βέργο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση παρουσιάζει ατέλειες και σε αρκετά σημεία είναι ανελαστική. Είναι χαρακτηριστικό πως στις ζώνες 1 και 2, που είναι και οι πιο αυστηρές, επιτρέπονται δραστηριότητες που στην περιφερειακή ζώνη απαγορεύονται.Όλα αυτά τα σημεία αναδεικνύονται στην ετήσια έκθεση με στόχο τη διόρθωσή τους και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, σημείωσε. Η ετήσια έκθεση θα αποσταλεί στο υπουργείο ΠΕΚΑ και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει ουσιαστικά ο διάλογος για το τελικό σχέδιο.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου