Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Την επεξεργασία νέου νομοθετικού πλαισίου για τον περιφερειακό τύπο, ζήτησε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Πέλλας κ. Βασίλης Γιουματζίδης, σε συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Ηλία Μόσιαλο. Ειδικότερα, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι : «…Είναι γνωστό ο
νόμος Ν. 3548/2007 (ΦΕΚ 68/τ. Α’/20-3-2007) είναι ο νεότερος, που διέπει τις βασικές διαδικασίες λειτουργίας του περιφερειακού τύπου… Κατ’ εφαρμογή αυτού, η τότε Κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ως μοχλό τη χρηματοδότηση δημοσίευσης των προκηρύξεων του δημοσίου, επιχείρησε να ρυθμίσει τα θέματα του επαρχιακού τύπου δημιουργώντας θύελλα αντιδράσεων στις ενώσεις ιδιοκτητών επαρχιακών εφημερίδων».
Ως εκ τούτου, ο κ. Γιουματζίδης αναφερόμενος στην οικονομική χειραγώγηση που επιβάλλει ο συγκεκριμένος νόμος, η εφαρμογή του οποίου οδηγεί στην οικονομική εξόντωση του επαρχιακού τύπου, κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Επικρατείας, παραθέτοντας επίσης μια σειρά προτάσεων, που χρήζουν άμεσης επίλυσης για το μέλλον του περιφερειακού τύπου. Συγκεκριμένα, ο κ. Ηλίας Μόσιαλος ερωτήθη πότε αναμένεται να προχωρήσει στη ψήφιση του νέου νόμου περί τύπου ο οποίος πρόσφατα εξαγγέλθηκε, περιλαμβάνοντας και τις προτάσεις που έδωσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες αφορούν :
1. Στην αποδέσμευση των καταχωρήσεων του δημοσίου με απευθείας συνεργασία με τον επαρχιακό τύπο χωρίς τη μεσολάβηση των media-shop.
2. Στη διαμόρφωση νέας κλίμακας που αφορά τον αριθμό των απασχολουμένων δημοσιογράφων με πληθυσμιακά κριτήρια της έδρας του Δήμου για το κάθε εκδοτικό φορέα.
3. Στην άμεση ανάκληση της οικονομικής ασφυξίας που δημιουργεί στον τοπικό τύπο η πρόσφατη αύξηση των ταχυδρομικών τελών των εφημερίδων.
4. Στη ρύθμιση του θέματος εξόφλησης των τιμολογίων διακηρύξεων-προκηρύξεων του δημοσίου και των ΟΤΑ σε χρονικό διάστημα 90 ημερών.
Σε δηλώσεις του ο κ .Γιουματζίδης τόνισε ότι «η ύπαρξη των ανασταλτικών αυτών παραγόντων που περιορίζουν την ουσιαστική λειτουργία του περιφερειακού τύπου, μας επιβάλει να εξετάσουμε αναλυτικά και επισταμένα τις ανωτέρω προτάσεις, καθώς η απρόσκοπτη λειτουργία του περιφερειακού τύπου θα συμβάλει στη θεσμική θωράκιση της τοπικής δημοκρατίας και στην περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου