Το «πάγωμα» των τιμολογίων του 2011 στα επίπεδα του 2010 αποφάσισε χτες η γενική συνέλευση της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, που συγκλήθηκε με τη συμμετοχή ή την εκπροσώπηση του 81% των μετόχων της εταιρίας. Ταυτόχρονα οι μέτοχοι της ΕΥΑΘ ζήτησαν να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες για διαμόρφωση νέας τιμολογιακής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, με πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας, Νίκου Παπαδάκη, που έγινε δεκτή από την εκπρόσωπο του Δημοσίου, δηλαδή από το μεγαλομέτοχο, αποφασίστηκε η διατήρηση των τιμολογίων του 2010 για το 2011, έναντι της αύξησης 4%, που προέβλεπε η ΚΥΑ της περιόδου 2006 - 2011. Ο κ. Παπαδάκης ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία διαμόρφωσης νέας ΚΥΑ για τη διαμόρφωση του τιμολογίου μετά το 2012, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η πρόταση της διοίκησης θα προβλέπει αύξηση τιμών, αφού στη Θεσσαλονίκη το νερό είναι φτηνότερο από άλλες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα η Χαλκιδική. Επίσης, διευκρίνισε ότι η ΕΥΑΘ θα προσπαθήσει να απλοποιήσει και να ενοποιήσει τα πάγια, ώστε τελικά να εφαρμόσει μία πιο δίκαιη τιμολογιακή πολιτική. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για αύξηση της κερδοφορίας της εταιρίας για την τρέχουσα χρήση έναντι του 2010 και υπέρβαση ακόμη και της κερδοφορίας του 2009.
Σχετικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, ο κ. Παπαδάκης δήλωσε αδυναμία απάντησης ως προς το χρονοδιάγραμμα, ενώ για μία ακόμη φορά ο ίδιος τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης, με το σκεπτικό ότι το νερό είναι μονοπώλιο και με την ιδιωτικοποίηση θα παραμείνει μονοπώλιο και δε θα λειτουργήσει κανένας ανταγωνισμός.
Στη χτεσινή Γενική Συνέλευση αντιπροσωπεία των εργαζομένων σήκωσε πανό με το σύνθημα «Το νερό είναι αγαθό για τη ζωή και όχι εμπόρευμα και μετοχή - Νερό, δημόσιο, των πολιτών και όχι των εταιριών».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΑΚΗΣ