Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Όσα έργα για το ΕΣΠΑ δεν κατατεθούν ως άμεσα υλοποιήσιμα, απορρίπτονται



Προθεσμία …10 ημερών έδωσε στους 13 περιφερειάρχες για το ΕΣΠΑ ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης. Όσα δεν κατατεθούν ως άμεσα υλοποιήσιμα, απορρίπτονται. Επίσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Μωραϊτης, έδωσε στη δημοσιότητα τη σχετική εγκύκλιο (για να τη δείτε πατήστε εδώ). Στόχος του υπουργείου, είναι η αύξηση του ποσοστού της κοινοτικής συνδρομής στα επιχειρησιακά προγράμματα προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφηση για την άμεση είσπραξη 330.000.000 ευρώ και την επιπλέον εξοικονόμηση 440.000.000 μέχρι το τέλος του έτους. Το συνολικό όφελος για τη χώρα θα είναι 2,1 δις ευρώ μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου, ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
«Από εδώ και μπρος, όποιος δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει το έργο που έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ, θα απορρίπτεται και οι πόροι θα αποδεσμεύονται για
να χρησιμοποιηθούν σε άλλα έργα», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Χρυσοχοϊδης, προσθέτοντας ότι στο επόμενο 10ήμερο θα ολοκληρωθεί η γραπτή διαδικασία των Επιτροπών Παρακολούθησης για την έγκριση των αλλαγών.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στα τέλη Ιουλίου το σύνολο των νέων προτάσεων, όλων των τομεακών αλλά και των περιφερειακών προγραμμάτων θα βρίσκονται στο Υπουργείο ώστε να προωθηθούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κάλεσε τους 13 περιφερειάρχες, τους 300 δήμους της χώρας, τα πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς που διαχειρίζονται κοινοτικά προγράμματα, να οργανώσουν εντατικά τις προσπάθειές τους για την υλοποίηση των έργων. Πλέον, ανά 2 μήνες θα δίνεται πλήρης δημόσιος κατάλογος, απολογισμός στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου για την πρόοδο του συνόλου των έργων για κάθε φορέα ξεχωριστά. «Απολογισμός, λογοδοσία, πλήρης διαφάνεια, είναι το τρίπτυχο της δράσης μας στο ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα μειώνουμε τους χρόνους παραγωγής των έργων από την ένταξη ως την πρώτη πληρωμή στο μισό περίπου. Θέλουμε έργα, ανάπτυξη, πόρους τώρα. Όχι σε δυο χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης, έκανε λόγο για 4.762 νεκρά έργα αξίας 5,5 δις ευρώ, που είναι ενταγμένα από το 2008, και τα οποία δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε συμβασιοποίηση, δημοπράτηση και πληρωμές. Όπως τόνισε, «τα έργα αυτά αξιολογούνται ένα προς ένα και είτε προχωρούν άμεσα σε υλοποίηση είτε απεντάσσονται. Αποτελεί ρητή και αδιαπραγμάτευτη εντολή προς τις Διαχειριστικές Αρχές της χώρας τα ενταγμένα έργα που παραμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών χωρίς να έχουν προχωρήσει σε δημοπράτηση, να απεντάσσονται αμέσως από τα προγράμματα.» Μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την Περιφέρεια Αττικής, όπου «από τα συνολικά 3 δις ευρώ που διαχειρίζεται έχει παρκαρισμένα, νεκρά δηλαδή, τα μισά σε νεκρές εκχωρήσεις και ανενεργά έργα.»
    Παράλληλα, ως βασική προϋπόθεση για την επιτάχυνση και αναθεώρηση του ΕΣΠΑ έθεσε ένα δεκάλογο αλλαγών που έχει ξεκινήσει και υλοποιεί ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας. Συνοπτικά, τα δέκα μέτρα είναι:
    - Οριστικό τέλος στη «βιομηχανία» των νεκρών εκχωρήσεων που ανακυκλώνουν πόρους και προγράμματα χωρίς να υλοποιούν έργα
    - Απλοποίηση του συστήματος των εκχωρήσεων πόρων
    - Κατάργηση της δυνατότητας δημιουργίας Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης, χωρίς την έγκριση του ΥΠΑΑΝ
    - Αναδιοργάνωση των Αρχών Διαχείρισης
    - Απεγκλωβισμός χρήσιμων πόρων από νεκρές εντάξεις
    - Αποκέντρωση στη λήψη αποφάσεων
    - Έμφαση στα έργα και όχι στις διαδικασίες
    - Άμεσο άνοιγμα όλων των κωδικών των προγραμμάτων
    - Υποστήριξη των τελικών δικαιούχων για να υλοποιήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα έργα τους.
    - Αναδιάταξη των Ενδιάμεσων Υπηρεσιών Διαχείρισης
 Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στη σημαντική συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. «Μια συμφωνία εθνικά συμφέρουσα, που αποφέρει σημαντικά οφέλη για τη χώρα μας τόσο στο δημοσιονομικό τομέα, όσο και στην πραγματική οικονομία. Αρκεί να σκεφτούμε ότι χοντρικά η ύφεση των τελευταίων 2 χρόνων έχει στερήσει από την οικονομία και την αγορά, περίπου 28 δις ευρώ. Λοιπόν, τα μισά από αυτά, περίπου 14 δις ευρώ, απεγκλωβίζονται και πέφτουν ξανά στην αγορά χάρη στη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοϊδης. Επίσης ανέφερε ότι την Πέμπτη θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συζητήσει με τον Σύνδεσμο Γερμανών Βιομηχάνων για την προοπτική ενίσχυσης των ξένων ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει ολοκληρώσει σειρά επαφών με τις Πρεσβείες έξι κρατών μελών της ΕΕ, με τα οποία θα συνάψει η κυβέρνηση το φθινόπωρο Διακρατικά Σύμφωνα Τεχνογνωσίας σε τομείς ειδικού αναπτυξιακού ενδιαφέροντος.
Ο υφυπουργός κ. Θάνος Μωραΐτης ανακοίνωσε ότι υπέγραψε εγκύκλιο, η οποία δίνει τις κατευθύνσεις για την αναθεώρηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Αναφερόμενος στα βασικά σημεία της εγκυκλίου τόνισε ότι «το πρώτο στάδιο της αναθεώρησης, που αφορά την τροποποίηση του ποσοστού της εθνικής συμμετοχής θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου, ώστε αμέσως μετά να γίνει η επίσημη υποβολή των αναθεωρημένων χρηματοδοτικών πινάκων στην Επιτροπή. Το δεύτερο στάδιο, που θα αφορά την ουσιαστική αναθεώρηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά. Στόχος είναι η έγκρισή της εντός του 2012.»
    Μάλιστα, όπως επισήμανε ο υφυπουργός, «οι εθνικοί πόροι που θα εξοικονομηθούν από την υποχρέωση κάλυψης της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα στην κάλυψη δαπανών ανάπτυξης που δεν είναι επιλέξιμες συμφωνά με τους κανονισμούς της Ε.Ε. Αυτό αποδεικνύει ότι ο ξεκάθαρος στόχος όλων των ενεργειών μας και των αποφάσεών μας είναι η ανάπτυξη και μόνο η ανάπτυξη.» Στη συνέχεια ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι ξεκινά από αύριο κύκλο συναντήσεων εργασίας με όλους του αιρετούς περιφερειάρχες με στόχο την ενημέρωση άλλα και τον συντονισμό των δράσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου