Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Δελτίο Τύπου απ την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων


Δελτίο Τύπου
Μουσείο Γούνας
4 Ιουλίου 2011

H Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013» το έργο «Αναπαλαίωση Αρχοντικού Μπασάρα – Δημιουργία Μουσείου Γούνας» χρηματοδοτώντας το με το ποσό των 2.000.000 ευρώ! 

Αναρωτιόμαστε βάσει ποιάς λογικής οι ιθύνοντες αποφασίζουν να χρηματοδοτήσουν έναν κλάδο στον οποίο κυριαρχεί η διαστροφή και το παράλογο και μάλιστα σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης όταν χιλιάδες Έλληνες είναι κάτω από το όριο φτώχειας και η ανεργία καλπάζει. Οι περισσότερες επιχειρήσεις γούνας δεν είναι βιώσιμες και στηρίζονται σε κρατικές επιχορηγήσεις. Κι όλα αυτά γιατί οι γουναράδες και οι πολιτικοί που τους στηρίζουν, αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η εποχή των σπηλαίων έχει παρέλθει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ή μήπως δεν έχει παρέλθει τελικά; Aλήθεια πόσο έχουμε προοδεύσει σαν ανθρωπότητα όταν νόμιμα δολοφονούμε αθώα πλάσματα για να σφετεριστούμε το δέρμα τους υποβάλοντάς τα σε βασανισμούς που θυμίζουν μεσαίωνα: πρωκτικό ηλεκτροσόκ, πνιγμό, σφυροκόπημα μέχρι θανάτου, αέρια, δηλητηρίαση με στρυχνίνη ή με εξάτμιση φορτηγού, θαλάμους αποσυμπίεσης, σπάσιμο λαιμού;

Κι ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η παραγωγή γούνας περιορίζεται ή καταργείται (Αγγλία, Αυστρία, Ολλανδία, Κροατία, Ισραήλ), η Ελλάδα αγωνίζεται για τη δεύτερη θέση στο διεθνές εμπόριο γούνας.

Όμως η γούνα είναι ένα άχρηστο εμπόρευμα που προσβάλλει συλλήβδην κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ηθικής και ευπρέπειας, ενώ αντίκειται στις αρχές της αειφορίας και της οικολογίας. Οι διαβεβαιώσεις των γουνοποιών ότι η γούνα είναι «οικολογικό προϊόν» θα μπορούσαν να μας προκαλέσουν γέλια αν μπορούσαμε έστω για λίγο να ξεχάσουμε από που προέρχεται η «φθηνή πρώτη ύλη» στην οποία πρόσφατα αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Καστοριάς, κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης. Προφανώς, η ανθρωποκεντρική αναπαράσταση που έχει για τον κόσμο τόσο ο κ. Δήμαρχος, όσο και οι γουναράδες, τους απαγορεύει να αντιληφθούν ότι αυτή η «φθηνή πρώτη ύλη» προέρχεται από έμβια όντα τα οποία έχουν το ίδιο δικαίωμα στη ζωή, την ευζωία και την αυτοδιάθεση όπως έχουμε όλοι μας.

Η δικαιολογία που προβάλλουν ότι τα ζώα αυτά δεν θηρεύονται από τη φύση αλλά εκτρέφονται δεν ευσταθεί διότι πρώτον, τα πρώτα ζώα που άρχισαν να εκτρέφονται προήλθαν από θήρευση και αρπαγή από το φυσικό τους περιβάλλον (εκτός αν οι γουναράδες έχουν βρει τρόπο να δημιουργούν ζωή σαν άλλοι Φρανκενστάιν) και δεύτερον, τα ζώα αυτά δεν υποφέρουν λιγότερο από το αν είχαν θηρευτεί· τουναντίον. Έχουμε πολλές φορές τονίσει πόσο οι φριχτές συνθήκες αιχμαλωσίας τούς δημιουργούν πολλές διαταραχές όπως είναι το διαρκές στρες, η τρέλλα και ο κανιβαλισμός.

Πώς μπορεί να είναι «οικολογικό» ένα προϊόν όταν για την κατεργασία του χρησιμοποιούνται ασύστολα τοξικές ουσίες ενώ παράγονται τόνοι αποβλήτων από τα χιλιάδες  εκτρεφόμενα  ζώα;

Πώς δικαιολογείται σήμερα η εξαθλίωση έμβιων όντων και η θανάτωσή τους προκειμένου να παρασκευαστεί ένα προϊόν που δεν καλύπτει καμία ζωτική ανθρώπινη ανάγκη;

Κύριε Χατζησυμεωνίδη η «νέα ζωή» την οποία ευαγγελίζεσθε ότι θα αποκτήσει το εν λόγω αρχοντικό στηρίζεται στο θάνατο δεκάδων χιλιάδων αθώων ζώων ετησίως. Πώς μπορείτε εσείς και το συνάφι σας οι γουναράδες να κοιμάστε ήσυχοι τα βράδυα σας όταν έχετε πνιγεί στο αίμα; Σε πόσα πτώματα το καίτε το ρεζερβουάρ; Πόσα ζώα πρέπει να θυσιαστούν ακόμα μέχρι να βγείτε από την ομαδική αυτή παράκρουση;

Κάνουμε έκκληση στην πολιτεία να βάλει φρένο στην παράλογη και παρακμιακή αυτή εμπορική δραστηριότητα που λέγεται γουνοποιία και να την επιδοτήσει ώστε να στραφεί σε εναλλακτικές μορφές οικονομικής ανάπτυξης όπως είναι ο οικοτουρισμός, οι οργανικές καλλιέργειες κλπ.

Κύριε Παπανδρέου και κύριε Γερουλάνο, ως φορολογούμενοι πολίτες αρνούμαστε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματά μας για οποιαδήποτε επιδότηση αυτού του κλάδου. Εμείς στο παρελθόν έχουμε προτείνει ότι ένα τέτοιο μουσείο γκραν γκινιόλ θα είχε νόημα μόνο εάν καταργούνταν η γουνοποιία, για να θυμίζει αλλοτινές εποχές ζωϊκού μεσαίωνα τότε που οι «παλαιολιθικοί» άνθρωποι θανάτωναν δια του βασανισμού ζώα από ματαιοδοξία. Στο Αμστερνταμ και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχουν τέτοια μουσεία που εκθέτουν μηχανήματα ανθρώπινων βασανιστηρίων επί μεσαίωνα. Ελπίζουμε ότι κάποια μέρα σύντομα τα βασανιστήρια θα περάσουν στην ιστορία και για τα δύσμοιρα τα ζώα και ότι θα τα βλέπουμε μόνο στα μουσεία!

·         Επειδή η ζωή είναι πολύτιμη και υπέροχη όπως είναι
·         Επειδή δε χρειάζεται να καταστρέφουμε ό,τι όμορφο βλέπουμε γύρω μας
·         Επειδή η γούνα ανήκει στο ζώο που γεννιέται με αυτήν κι όχι σε κείνο που τη φοράει
·         Επειδή όλα τα πλάσματα έχουν δικαίωμα στη ζωή, την ευζωία, την αυτοδιάθεση, και την ελευθερία
·         Επειδή δεν θα μας άρεσε να μας γδάρουν για να σφετεριστούν κάποιοι το δέρμα μας

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Πηγές:

http://et.diavgeia.gov.gr/f/yppot/ada/4%CE%913%CE%97%CE%93-%CE%983
http://www.mathra.gr/default_1330.aspx
http://www.youtube.com/watch?v=L2FLWOxueao&eurl=http://antispe-gr.blogspot.com/&feature=player_embedded
http://www.peta.org/feat/ChineseFurFarms/index.asp
http://www.youtube.com/watch?v=O9TWXbAd1xQ
http://www.youtube.com/watch?v=m7aPoDg5fDc
http://www.youtube.com/watch?v=Rnfsmk61vDc&feature=related
http://tarhauskielto.fi/en/content/narpio-fronas-1
http://tarhauskielto.fi/en/content/narpio-pirttikyla-1
http://www.sveketmotminkarna.se/horror-revealed-swedish-fur-farms

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου