Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Περιφερειακό: Αποχώρησε η αντιπολίτευση, καταγγέλλει Άνθη για μεθοδεύσεις στην ψηφοφορία!


 


Μέσα σε κλίμα έντασης διαλύθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού η πράξη του προέδρου του σώματος Χρ. Άνθη να περάσει με αμφισβητούμενη πλειοψηφία απόφαση κάλυψης του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς, έκανε σύσσωμη την αντιπολίτευση να αποχωρήσει.


πηγή:corfupress.com

Μάλιστα, ο κ. Ανθης παρά την αποχώρηση όλων πλην της πλειοψηφίας, αποφάσισε να συνεχίσει τη συνεδρίαση με το επιχείρημα ότι υπάρχουν ορισμένα επείγοντα ζητήματα. Ο γραμματέας του σώματος Γ. Αγαλιανός ζήτησε τη διακοπή και, εφ όσον δεν έγινε δεκτό το αίτημά του, αποχώρησε και αυτός.

Κάλυψη Κουρή εκ των υστέρων

Το θέμα που δίχασε το συμβούλιο είναι η απόφαση του Σ. Κουρή, Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας και Ιθάκης να παραχωρήσει κτίριο της Περιφέρειας στην ΠΑΣΕΓΕΣ, παρά τη σφοδρή αντίθεση της Ένωσης Συνεταιρισμών Κεφαλονιάς, ώστε να συγκεντρώνει τις αιτήσεις επιδότησης των Κεφαλλονιτών αγροτών. Απόφαση που δεν ελήφθη από το Περιφερειακό Συμβούλιο στο οποίο προσέφυγε εκ των υστέρων ο κ. Κουρής για να ζητήσει τη νομιμοποίηση της πράξης του. Δικαιολογώντας την απόφασή του, ο κ. Κουρής δήλωσε ότι το έκανε προκειμένου να μην χάσουν τις επιδοτήσεις τους οι αγρότες του νησιού.

Οι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και σύμβουλοι της πλειοψηφίας, άσκησαν έντονη κριτική στον Αντιπεριφερειάρχη για τον οποίο αν και αναγνώρισαν ότι δεν υπήρχε δόλος, τον κατηγόρησαν ότι βάζει «από το παράθυρο» την ΠΑΣΕΓΕΣ να «καπελώσει» της ΕΑΣ Κεφαλονιάς και της δίνει νομιμοποίηση στεγάζοντάς την σε κρατικό (περιφερειακό) κτίριο. Απόφαση που ελήφθη παρά την προ μερικών μηνών αντίθετη απόφαση για αντίστοιχο ζήτημα που είχε προκύψει στην Κέρκυρα με την τοπική ΕΑΣ και την Ένωση Αγρινίου. Τότε, το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε ομόφωνα καταγγείλει την ΠΑΣΕΓΕΣ και την ΕΑΣ Αγρινίου και είχε παράσχει στήριξη στην Ένωση της Κέρκυρας.





Αν και επιχειρήθηκε συμβιβασμός…

Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να βρουν συμβιβαστική λύση προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στον ίδιο τον κ. Κουρή, καθώς, αν αποφάσιζε το σώμα να εκδιώξει την ΠΑΣΕΓΕΣ από το κτίριο της Περιφέρειας, τότε ενδεχομένως η συνδικαλιστική οργάνωση θα στρεφόταν δικαστικά κατά της ΠΙΝ και, εφ΄ όσον ο κ. Κουρής είχε παραχωρήσει το κτίριο με δική του απόφαση και χωρίς την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα αντιμετώπιζε τις επιπτώσεις ο ίδιος προσωπικά.

Καταγγέλλουν καταπάτηση κανονισμού και άκυρη ψηφοφορία

Με παρόντες στην αρχή της συνεδρίασης 34 συμβούλους, η ψηφοφορία έγινε κάτω από φωνές και σε καθεστώς μεγάλης έντασης, αφού απορρίφθηκε αίτημα του Γ. Καρύδη να γίνει ονομαστική ψηφοφορία και είχε προηγηθεί μεγάλος καυγάς του Χρ. Άνθη με το Θ. Γαλιατσάτο για παραβιάσεις του κανονισμού σε σχέση με τη δευτερολογία του. Προηγουμένως επίσης, είχε απορριφθεί συμβιβαστική πρόταση του Θ. Γουλή και αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να γίνει μία θολή ψηφοφορία με ανάταση των χειρών: το προεδρείο είπε ότι με 16 θετικές ψήφους περνά η απόφαση για έγκριση της σύμβασης ΠΙΝ - ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Γ. Καρύδης έκανε λόγο για απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το καταστατικό του σώματος καθώς απαιτείται πλειοψηφία σε σχέση με την απαρτία και όχι τους παρόντες. Ο κ. Άνθης είπε πως δεν το προβλέπει αυτό ο κανονισμός, όταν όμως βρέθηκε και αναγνώστηκε το κείμενο, άλλαξε τακτική και είπε πως ψήφισαν υπέρ 17 και όχι 16 σύμβουλοι και με τη δική του ψήφο που μετρά διπλή (του προέδρου), εγκρίθηκε το θέμα ως η εισήγηση.

Η στάση του κ. Άνθη εξόργισε όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης οι οποίες, αφού τον κατήγγειλαν για τη στάση του και επεσήμαναν ότι η απόφαση είναι άκυρη, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Συνέχεια μετ' εμποδίων

Η συνεδρίαση του Σώματος συνεχίστηκε μετά από μικρή διακοπή όπου αναγνώστηκε εκ νέου κατάλογος παρόντων μελών και βρέθηκαν 19. Ο κ. Άνθης προέβη σε δήλωση για την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η αντιπολίτευση φάνηκε ότι δεν ήθελε να συζητηθούν όλα τα θέματα και ότι επιθυμούσε την πολιτική καταδίκη του αντιπεριφερειάρχη κ. Κουρή, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι πολλές φορές έρχονται προς συζήτηση θέματα από την αντιπολίτευση πρόχειρα και χωρίς επαρκείς εισηγήσεις αλλά ο ίδιος και η περιφερειακή αρχή δεν έχουν αρνηθεί ποτέ να τα συζητήσουν και στις περισσότερες των περιπτώσεων, ξεχνώντας κόμματα, να τα ψηφίσουν, αν έτσι προασπίζονται τα συμφέροντα της Περιφέρειας. "Βλέπω πρόθεση ετσιθελισμού από την αντιπολίτευση και εμείς δεν θα ακολουθήσουμε. Πρέπει να περάσουν θέματα που επείγουν" κατέληξε.


"Αποχώρησε η αντιπολίτευση είναι δικαίωμά της αλλά μπορούν τα συμβούλια να προχωρήσουν με την πλειοψηφία για να συζητηθούν τα θέματα που είναι επείγοντα τουλάχιστον", τόνισε και ο περιφερειάρχης κ. Σπύρου.

Στο τέλος κι αφού ο γραμματέας του Σώματος κ. Αγαλιανός αντικαταστάθηκε από τον κ. Γιαννακούρη, η διαδικασία συνεχίστηκε και με τη θετική ψήφο των παρόντων υπερψηφίστηκε το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου