Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Σχετικά με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

Δημήτρης Μπράτης
   http://users.sch.gr/mpratis
    d.mpratis@gmail.com Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  
Σάββατο 2 Οκτώβρη 2010 
Σχετικά με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

      Κατά την προχτεσινή συνάντηση (29-9-2010) που είχε η ΑΔΕΔΥ με τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούση και Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συζητήθηκε το «Νέο Μισθολόγιο» των δημοσίων
 υπαλλήλων χωρίς η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της , αφού δεν προσδιόρισε ούτε το ύψος του κατώτατου βασικού μισθού , ούτε την εσωτερική και εξωτερική σχέση του μισθολογίου , ούτε ποια επιδόματα ενσωματώνονται στο βασικό μισθό .

       Από τους πίνακες που ακολουθούν φαίνεται καθαρά αυτό που τόσα χρόνια λέμε , ότι δηλαδή οι εκπαιδευτικοί, από τις είκοσι μία κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, είναι τρίτοι από το τέλος στις αποδοχές με 1365 ευρώ συνολικό μισθό.

      Εντέχνως τις τελευταίες μέρες καλλιεργείται από μερίδα των ΜΜΕ η εντύπωση ότι τα μεγαλύτερα επιδόματα στο δημόσιο τομέα τα λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί (718.000.000 ευρώ), χωρίς όμως να αναφέρεται ότι οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι περίπου 200.000.Αυτό εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες.
      Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση με το «Νέο Μισθολόγιο» θέλει να μειώσει ακόμη περισσότερο τη δαπάνη για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα. Από την πλευρά μας χρειάζεται συντονισμένος αγώνας και δράση για να μην υπάρξει αφενός μεν περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας, αφετέρου δε για να καθιερωθεί ένα νέο ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο με βάση τις αρχές και τις θέσεις του κλάδου μας, όπως αυτές ψηφίστηκαν στην 79η Γ.Σ. και συγκεκριμένα :
Απόφαση της 79ης Γ.Σ. για τα οικονομικά (Ιούνης 2010)

«……Το αίτημά μας για οικονομική αναβάθμιση, έτσι ώστε ο εκπαιδευτικός να ζει με αξιοπρέπεια από το μισθό του και μόνο, ήταν το κυρίαρχο στις κινητοποιήσεις του 2006 και εξακολουθεί να παραμένει ανικανοποίητο.
            Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι οι αποδοχές των εκπαιδευτικών είναι αναντίστοιχες με την προσφορά και το έργο τους. Η ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού έργου και ο κρίσιμος χαρακτήρας του στη σημερινή συγκυρία είναι, ήδη, ευρέως αποδεκτά. Φυσικό είναι, ότι η ιδιαιτερότητα αυτή πρέπει να αναγνωρίζεται και να αποτυπώνεται στη μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών.
            Συγκεκριμένα, ο εκπαιδευτικός της Π.Ε. είναι στις τελευταίες θέσεις της μισθολογικής κλίμακας των Δ.Υ. Κι αυτό γιατί συνεχίζεται το απαράδεκτο και επαίσχυντο καθεστώς των ειδικών λογαριασμών, που έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι Κλάδοι Δ.Υ. να εισπράττουν μόνο ως επιδόματα, από τους ειδικούς λογαριασμούς, ποσά που υπερβαίνουν κατά πολύ το μισθό του εκπαιδευτικού.
            Έχουμε φτάσει στο απαράδεκτο καθεστώς, οι εκπαιδευτικοί - απόφοιτοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης - να αμείβονται, σε πολλές περιπτώσεις πολύ χαμηλότερα από τους αποφοίτους του Δημοτικού Σχολείου. Φυσικά και δεν έχουμε τίποτε με τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο. Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν ζητούμε διαφορετική μεταχείριση. Ζητούμε έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς και του ρόλου μας.
            Η κυβέρνηση με τα μέτρα που εξήγγειλε
  • «Αναστέλλει τη χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολόγια του δημοσίου, χορηγείται μόνο, η μισθολογική ωρίμανση σε όσους τη δικαιούνται.
  • Αναστέλλει την (τιμαριθμική) αναπροσαρμογή σε όσα επιδόματα προβλέπεται.
  • Τα επιδόματα που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί μειώνονται κατά 12%.
  • Περικόπτει σε ποσοστό 30% τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, καταργώντας ουσιαστικά έναν επιπλέον μισθό από τους εργαζόμενους.
  • Επιβάλει αύξηση του Φ.Π.Α. κατά 2 μονάδες και αυξήσεις στα καύσιμα, γεγονός που ψαλιδίζει ακόμη περισσότερο τις αποδοχές μας.
 Έτσι με βάση τα παραπάνω οι εκπαιδευτικοί:
α) θα έχουν ονομαστική μείωση του μισθού τους από 1300 έως 1714€, χωρίς να συνυπολογίζονται οι απώλειες από τις περικοπές, κατά 12%, στα επιδόματα θέσης των στελεχών εκπαίδευσης.
β) θα στερηθούν της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής του επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης (που και φέτος θα αυξανόταν σύμφωνα με τον επίσημο ετήσιο τιμάριθμο-1,2%, περίπου κατά 4,27 €), συνολική ετήσια μείωση 51€.
γ) θα υποστούν όπως και όλοι οι εργαζόμενοι μια παραπέρα μείωση της αγοραστικής αξίας του εισοδήματός τους, και μάλιστα φέτος στην πιο ακραία της μορφή, μετά το πάγωμα μισθών που έγινε την περσινή χρονιά.  
            Κυρίαρχος στόχος της Ομοσπονδίας μας είναι η οικονομική σύγκλιση των μισθών μας με αυτούς των Ευρωπαίων συναδέλφων μας, μέσα από ένα πραγματικά Ενιαίο μισθολόγιο που θα αίρει τις αδικίες και θα στηρίζεται σε ενιαίες αρχές.
Αποκαλυπτική είναι και η σύγκριση με τους μισθούς των Ευρωπαίων συναδέλφων μας. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο Έλληνας εκπαιδευτικός λαμβάνει στα 35 χρόνια υπηρεσίας, μόλις το 51% του μέσου όρου του μισθού του εκπαιδευτικού των 12 πρώτων χωρών της ευρωζώνης!! 
Στη σημερινή συγκυρία, άμεσα,  διεκδικούμε :
  • 1400 € καθαρά στο νεοδιόριστο
  • Καμία σύνδεση μισθού - απόδοσης
  • Άμεση χορήγηση του επιδόματος των 176 €, αναδρομικά από το 2002
  • Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό
  • Διπλασιασμό των οικογενειακών επιδομάτων
  • Ουσιαστική αύξηση της υπερωριακής αποζημίωσης
  • Υπερωριακή αποζημίωση στους εκπαιδευτικούς (Κ.Π.Ε., περιβαλλοντικής κ.λ.π.), που προσφέρουν διδακτικό έργο, πέρα από το προβλεπόμενο υποχρεωτικό ωράριό τους
  • Αφορολόγητο ίσο με το μισθό του πρωτοδιόριστου……»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου