Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λευκάδας για την οργάνωση της πυροπροστασίας

Ανακοίνωση
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του το δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας συζήτησε και αποφάσισε να αποδεχθεί και να αξιοποιήσει 140.000 € για την οργάνωση της πυροπροστασίας κατά τη θερινή περίοδο και γενικότερα.

Μετά και τις τραγικές εμπειρίες του περυσινού καλοκαιριού, με τη μεγάλη φωτιά να καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα μεταξύ Καρυάς, Εγκλουβής, Βαυκερής, Πλατυστόμων και ως την Κόκκινη Εκκλησιά, η απαίτηση του λαού της Λευκάδας είναι να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέψουν μια νέα πιθανή καταστροφή.

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση γι’ αυτό.
Από τη μια τα προβλήματα είναι τεράστια. Εκατοντάδες είδους υδροστόμια σ’ ολόκληρο το νησί είτε λείπουν, είτε δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος για τη λειτουργία τους. Δεν έγινε καμία διάνοιξη δρόμου στις ορεινές και τις δασικές περιοχές, καθώς και καθάρισμα και αποκατάσταση των αγροτικών και των δασικών δρόμων. Στο αίτημα για τοποθέτηση υδροδεξαμενών σε κρίσιμα σημεία παραμένει αίτημα. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς καμιά μέριμνα και προστασία. Οι ομάδες εθελοντών και οι περιπολίες που αποδεικνύονται πολύ χρήσιμες σε κάθε πυρκαγιά είτε δεν συγκροτήθηκαν ή δεν υπάρχει οργάνωση και σχέδιο για τη δράση τους.
Αυτό και πολλά άλλα μαζί με τα μεγάλα προβλήματα της εμπορευματοποίησης γης, της ανεξέλεγκτης δόμησης, της απουσίας σχεδίων πόλης και της εμπλοκής μεγάλων οικονομικών συμφερόντων όσον αφορά τη γη και την αξιοποίηση της συνθέτουν μια πολύ ζοφερή και επικίνδυνη κατάσταση.
Τα 140.000 € που χορηγεί το κράτος στο δήμο είναι πολύ λίγα, εξαιρετικά ανεπαρκή για να ανταποκριθεί ο δήμος στις μεγάλες ανάγκες, ενώ δεν υπάρχει στοιχειώδης καταγραφή των αναγκών αυτών και των απαιτούμενων ποσών για την κάλυψη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δημοτικό συμβούλιο μέχρι σήμερα ούτε μία φορά δεν συζήτησε το θέμα αυτό.
Η πυροσβεστική υπηρεσία παρά τη διάθεση και την ετοιμότητα που επιδεικνύει το προσωπικό της, δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Κυριότερη αιτία είναι η πολύ μεγάλη υποχρηματοδότησή της από το υπουργείο σε βαθμό που από τα απαιτούμενα τέσσερις χιλιάδες λίτρα καύσιμα μηνιαίως για τη λειτουργία και την κίνηση των οχημάτων να χορηγεί μόνο 1000 λίτρα και για την κάλυψη άμεσων και πιεστικών αναγκών να καταφεύγει σε διάφορους οργανισμούς για να τις καλύψει. Π.χ. απευθύνθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία στη μητρόπολη για να πληρώσει αυτή την αντικατάσταση των ελαστικών αυτοκινήτων. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι το κράτος είναι μόνο για την περικοπή των μισθών και των συντάξεων, τη φορολογία και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και φυσικά την προστασία και την αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών και των μονοπωλίων, ενώ κάθε λειτουργία που έχει στοιχειώδη κοινωνική διάσταση περιθωριοποιείται ή καταργείται.
Η Λαϊκή Συσπείρωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Με αυτή την πολιτική, με αυτή τη χρηματοδότηση από το κράτος έχει αφεθεί η Λευκάδα στην τύχη της και στις διαθέσεις των ανέμων και των επιτήδειων.
Οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες. Έστω και την ύστατη ώρα πρέπει να διεκδικηθούν πόροι και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα. Ο δήμος και γενικά οι αρμόδιοι πρέπει να σταματήσουν το λιβανιστήρι και την κάλυψη της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά της Λευκάδας και του λαού της. Καλούνται όλοι οι συμπατριώτες μας από τη μια μεριά να επαγρυπνούν όλο αυτό το διάστημα και από την άλλη να βγάλουν όλα τα αναγκαία συμπεράσματα από τα γεγονότα και τις καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά, από την κυβερνητική πολιτική, καθώς και από τη στάση κάθε πολιτικής δύναμης απέναντί τους.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Γεράσιμος Αραβανής – Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου