Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Νοσοκομείο η Κέντρο υγείας στην Λευκάδα

Νοσοκομείο η Κέντρο υγείας αστικού τύπου θα έχει τα επόμενα χρόνια η Λευκάδα; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τους Λευκαδίτες τις τελευταίες μέρες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα όμως οι ανακοινώσεις του Υπουργείου άλλα λένε.
 Ας δούμε όμως πως ακριβώς έχουν τα πράγματα. Ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε την Παρασκευή 13 Μαΐου τον Υγειονομικό χάρτη της περιοχής μας. Με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το νοσοκομείο Χατζηκώστα, τίθονται ουσιαστικά επικεφαλής στο νέο εγχείρημα, ενώ προτείνεται ενιαία διοίκηση. Υπό το Πανεπιστημιακό και το Χατζηκώστα η λειτουργία των υπολοίπων νοσοκομείων, όπως και της Λευκάδας. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αναβαθμίζεται σημαντικά και μετατρέπεται σε εξειδικευμένο καρδιολογικό κέντρο. Μάλιστα στον κύκλο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου θα ανήκουν τα νοσοκομεία Φιλιατών και Κέρκυρας. Στον κύκλο του Νοσοκομείου Χατζηκώστα θα ανήκουν τα νοσοκομεία Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας, με το τελευταίο να προτείνεται η μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου. Επίσης προτείνεται κοινή διοίκηση και κοινός διοικητής, ενώ περιλαμβάνονται ακόμη συγχωνεύσεις Μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων. Συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων ακόμα και όταν αυτά δεν είναι διοικούμενα από τον ίδιο άνθρωπο για την ανταλλαγή προσωπικού και την συμπλήρωση του προσωπικού, αλλά και του υλικού. Αυτές είναι οι ανακοινώσεις του Υπουργείου.
Μάλιστα προχώρησε παραπέρα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και δήλωσε : «Το 2011 είναι η τελευταία ευκαιρία για να «συγκρατήσουμε τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας ως έχουν» , εκτιμώντας πως σε διαφορετική περίπτωση «από το 2012, ο οποιοσδήποτε υπουργός Υγείας δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το 40% των νοσοκομείων της χώρας. Με την ολοκλήρωση του Υγειονομικού Χάρτη προχωράμε, είπε , στο επόμενο βήμα, που είναι η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τις επικείμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Τα 137 νοσοκομεία (132 νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 του ΙΚΑ) είναι πολλά και καταδεικνύουν τον ανορθολογισμό που επικρατούσε. Την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις και την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις».
Στις δηλώσεις του Υπουργού διαπιστώνουμε αποφασιστικότητα  και με το δεδομένο ότι εξαγγέλλεται το τελευταίο διάστημα ,και με την επιταγή του μνημονίου ,δεν αναιρείται τότε ασφαλώς και πρέπει να ανησυχούμε.
Όμως έρχεται στις 27 Μαϊου η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Τάσου Αποστολόπουλου και ύστερα από τη θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Ιονίων Νήσων, εγκρίθηκε η ένταξη του έργου, «Μελέτη, Κατασκευή Οικοδομικών - Η/Μ εργασιών και Προμήθεια - Εγκατάσταση Ιατροτεχνολογικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, δυναμικότητας 120 κλινών», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013.

Το έργο, προϋπολογισμού 36.000.000 ευρώ, προβλέπει την ανέγερση του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, δυναμικότητας 123 κλινών, σε οικόπεδο στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης. Μεταξύ άλλων, το νέο νοσοκομείο θα στεγάσει Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Εξωτερικά Ιατρεία, Παθολογικές Μονάδες, Χειρουργείο, Μαιευτική, Μονάδα Ψυχιατρικού Τομέα, Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα, Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας κ.ά. Στη βασική όψη του κτιρίου θα δημιουργηθούν τρία επίπεδα, ενώ, λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους, στην πίσω όψη θα δημιουργηθούν τέσσερις όροφοι. Επίσης, στην πράξη περιλαμβάνονται εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, η κατασκευή ανεξάρτητου κτιρίου Ε.Κ.Α.Β., δύο θυρωρεία, συνεργείο επισκευής ασθενοφόρων και παρεκκλήσι. Τέλος, στο έργο περιλαμβάνεται η προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.
 Όμως συγχρόνως  η 6η ΥΠΕ στέλνει έγγραφο στην επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου Λευκάδας  και ζητά τη γνωμοδότησή της για την μετατροπή του νοσοκομείου Λευκάδας σε Κέντρο Υγείας και γενικότερα τη λειτουργία των χώρων υγείας στην περιοχή (κέντρο Υγείας Βασιλικής, περιφερειακά ιατρεία).
Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν προκαλέσει μια γενική «σύγχυση» και πολλές συζητήσεις στην Λευκάδα την στιγμή μάλιστα που είναι σε όλους γνωστά τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Λευκάδας , το κτιριακό, οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες.
 Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας δηλώνει ότι: «μετά το μεγάλο σεισμό στην Λευκάδα  δεν έχει γίνει καμιά επισκευή στο κτίριο του Νοσοκομείου ούτε η αντισεισμική θωράκιση σύμφωνα με την μελέτη του Καρύδη. Η κατάσταση του κτιρίου είναι τριτοκοσμική , επικίνδυνη ,απαράδεκτη για τους ασθενείς και για τους εργαζόμενους.  Οι ελλείψεις σε προσωπικό σε όλους τους κλάδους είναι μεγάλες . Το νοσηλευτικό προσωπικό λειτουργεί σε καθημερινή βάση με προσωπικό ασφαλείας . Οι ελλείψεις σε  διοικητικό και τεχνικό προσωπικό τεράστιες ,με συνεχώς αυξανόμενο  όγκο δουλειάς. Ελλείψεις παρουσιάζει και η ιατρική υπηρεσία σε βασικές ειδικότητες. Δεν έχουμε για χρόνια τώρα καρδιολόγο, το ακτινολογικό τμήμα υπολειτουργεί αφού υπηρετεί ένας ακτινολόγος με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν ούτε ο υπέρηχος αλλά ούτε ο αξονικός τομογράφος. Αυτή την στιγμή παρουσιάζει πρόβλημα και η ορθοπεδική κλινική αφού έχει μείνει μόνο ένας από τους τρεις   γιατρούς (ο ένας γιατρός έχει αναρρωτική άδεια και ο άλλος είναι σε απόσπαση). Προβλήματα δημιουργούνται και  στα τμήματα που υπάρχουν ένας ή δύο γιατροί που δεν επαρκούν  να καλύψουν με εφημερίες ολόκληρο τον μήνα. Όλη αυτή η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη αφού δεν θα γίνει καμιά πρόσληψη (δεν τηρείται καν  η αναλογία 1 προς 5 )και θα   αυξηθούν οι αποχωρήσεις των εργαζομένων με συνταξιοδοτήσεις .Η μετατροπή  των εφημεριών σε επίδομα είναι γεγονός όπως και η στάση πληρωμών για τα νυχτερινά και τις αργίες των εργαζομένων αφού  είμαστε απλήρωτοι από το Δεκέμβρη του 2010».                                                                           
Από την άλλη έχουμε το δεδομένο ότι  οι κοινωνικές δαπάνες του κράτους μειώθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ το 2010,  το  2011 οι περικοπές φθάνουν το 1,35 δισ. Ευρώ μέχρι σήμερα, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας  υπάρχουν περιθώρια για νέες περικοπές που αγγίζουν τα 100 εκατομ. Ευρώ,  όταν οι ασθενείς πληρώνουν τεράστια ποσά για την υγεία τους στον ιδιωτικό τομέα ,όταν  πολλές βασικές εξετάσεις έχουν κοπεί από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Είναι,λοιπόν, βάσιμες οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων του Νοσοκομείου και των κατοίκων της Λευκάδας.
Κτίριο ,λοιπόν, θα γίνει όμως οι φορείς της Λευκάδας πρέπει να διασφαλίσουν ότι το κτίριο θα λειτουργήσει σαν Νοσοκομείο και όχι σαν Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Ότι δεν θα εφαρμοστεί η πρόταση Λιαρόπουλου που υποβαθμίζει το Νοσοκομείο και άμεσα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να επισκευαστεί το Νοσοκομείο και προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την καλή λειτουργία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου